Wegańskie placki z kalafiora

Wegańskie placki z kalafiora

Oto przepis na wegańskie placki z kalafiora, doskonałe jako alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Są satysfakcjonująco sycące, delikatne w smaku, a do tego niskokaloryczne. Inspirując się kuchnią wegańską, stworzyliśmy przepis, który jest prosty, szybki do wykonania i niesamowicie smaczny! Można je podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do większego posiłku. Wegańskie placki z kalafiora są idealnym daniem dla każdego, kto szuka zdrowych, smacznych i nietypowych pomysłów na wegańskie dania. Przekonaj się, jak kalafior może zaskoczyć swoją wszechstronnością i zrób nasze placki już dzisiaj!

Składniki:

  • 0,5 małego kalafiora
  • woda do ugotowania oraz namoczenia płatków
  • ok. 4 łyżek mąki z ciecierzycy
  • ok. 4 łyżek płatków owsianych
  • dowolne przyprawy: u mnie obowiązkowo papryka, kumin (kminek rzymski), trochę suszonego tymianku, sól, odrobinę pieprzu i kurkumy
  • olej do smażenia
  • Na sos:
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka musztardy (u mnie słodkiej)
  • sól, pieprz, ewentualnie przyprawy np. czosnek, papryka, drobno pokrojona świeża mięta, szczypiorek, liście pietruszki

Wegańskie placki z kalafiora – jak zrobić?

  1. Kalafior oczyszczamy, dzielimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Chwilę studzimy i rozgniatamy. Ja robię to widelcem, ponieważ lubię, gdy wyczuwalne są małe kawałki kalafiora w plackach.
  2. Podczas gdy kalafior gotuje się i stygnie, przygotujemy płatki owsiane:
    płatki zalewamy wodą (można wziąć wodę, na której gotowaliśmy kalafiora) i odstawiamy do napęcznienia. Następnie mieszamy z kalafiorem i dodajemy mąkę z ciecierzycy i przyprawy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, podsypujemy mąką z ciecierzycy.
  3. Odstawiamy na pół godziny do lodówki, a następnie smażymy małe, złote placuszki.

Podajemy z sosem np. jogurtowym. Składniki na sos mieszamy razem i dodajemy pokrojone zioła. Doprawiamy do smaku i podajemy z plackami. Smacznego. 🙂

Wegańskie placki z kalafiora – dodatkowe informacje

Jogurtowy sos z musztardą bardzo pasuje do placków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wegańskie wędlina do chleba
Następny przepis: Wegeburgery

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode