Wegańskie drożdżówki z cynamonem
Wegańskie drożdżówki z cynamonem to zamknięcie ulubionego smaku dzieciństwa w nowej, zdrowszej odsłonie. Proponowany przepis łączy w sobie cudowne dobroci bez nabiału czy jajek, co sprawia, że jest idealny dla osób na diecie wegańskiej, intolerancje pokarmowej czy w trakcie detoksu. Właśnie dla ciebie, osoby szukającej zdrowych alternatyw, stworzyliśmy te pyszne bułki wegańskie. Te drożdżówki wyróżniają się swoim słodkim cynamonowym nadzieniem, które z pewnością zadowoli każde podniebienie. To idealna propozycja na słodkie, ale zdrowe śniadanie lub podwieczorek.
admin
Składniki:
- – 2 szklanki mąki pszennej, można użyć 1:1 z mąką razową
- – 4 łyżeczki cukru
- – pół kostki drożdży, 50g.
- – 3 łyżki mleka sojowego, lub innego
- – 3 łyżeczki margaryny roślinnej
- – pół szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody
- Nadzienie:
- – 4 łyżki cynamonu
- – 4 łyżeczki margaryny roślinnej
- – 2 łyżki cukru
Wegańskie drożdżówki z cynamonem – jak zrobić?
-
Najpierw musimy zrobić zaczyn:
- Najpierw musimy zrobić zaczyn. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę cukru i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
- Margarynę roślinną rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do niej resztę cukru.
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, margarynę z cukrem i zaczyn.
- Wyrabiamy gładkie ciasto, które nie klei się do palców.
- Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około godzinę.
-
Gdy ciasto rośnie mamy czas na przygotowanie nadzienia:
- Margarynę rozpuszczamy, a w małej miseczce mieszamy cukier z cynamonem.
-
Teraz przygotujemy bułeczki:
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na kształt prostokąta, smarujemy margaryną, posypujemy cynamonem z cukrem i wycinamy paski wzdłuż. Paski powinny mieć około 3 cm szerokości.
- Każdy paseczek zwijamy nadzieniem do spodu i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, by zachować około centymetrowe odległości między bułeczkami.
- Pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze 20 minut.
- Pieczemy w 180°C, przez około 10-15 minut.
Bułeczki możemy podawać z dżemem, cukrem pudrem lub same. Same też smakują super 🙂
Wegańskie drożdżówki z cynamonem – dodatkowe informacje
– Ciasto drożdżowe, w przeciwieństwie do kruchego, uwielbia długie wyrabianie. Drożdże lubią ciepło naszych dłoni, to pomaga im lepiej wyrosnąć.
– Idealne ciasto drożdżowe nie klei się do palców, podczas wyrabiania można dodać trochę mąki, w razie gdyby było zbyt kleiste.
– W przypadku ciasta drożdżowego z maki pełnoziarnistej, może okazać się konieczne dodanie odrobiny mleka lub wody, ponieważ mąka razowa chłonie więcej płynów niż ta wysoko oczyszczona.
– Woda, mleko i inne ciecze dodawane do ciasta drożdżowego powinny być ciepłe, ale nie gorące. Zbyt ciepłe mogą spowodować, że drożdże zostaną „zabite” i ciasto nie urośnie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wegańskie ciasto bananowe z żurawiną
Następny przepis: WEGAŃSKIE LODY BANANOWO-ORZECHOWE