Wegańskie drożdżówki z cynamonem

Wegańskie drożdżówki z cynamonem

Wegańskie drożdżówki z cynamonem to zamknięcie ulubionego smaku dzieciństwa w nowej, zdrowszej odsłonie. Proponowany przepis łączy w sobie cudowne dobroci bez nabiału czy jajek, co sprawia, że jest idealny dla osób na diecie wegańskiej, intolerancje pokarmowej czy w trakcie detoksu. Właśnie dla ciebie, osoby szukającej zdrowych alternatyw, stworzyliśmy te pyszne bułki wegańskie. Te drożdżówki wyróżniają się swoim słodkim cynamonowym nadzieniem, które z pewnością zadowoli każde podniebienie. To idealna propozycja na słodkie, ale zdrowe śniadanie lub podwieczorek.

Składniki:

  • – 2 szklanki mąki pszennej, można użyć 1:1 z mąką razową
  • – 4 łyżeczki cukru
  • – pół kostki drożdży, 50g.
  • – 3 łyżki mleka sojowego, lub innego
  • – 3 łyżeczki margaryny roślinnej
  • – pół szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody
  • Nadzienie:
  • – 4 łyżki cynamonu
  • – 4 łyżeczki margaryny roślinnej
  • – 2 łyżki cukru

Wegańskie drożdżówki z cynamonem – jak zrobić?

  1. Najpierw musimy zrobić zaczyn:

    • Najpierw musimy zrobić zaczyn. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę cukru i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
    • Margarynę roślinną rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do niej resztę cukru.
    • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, margarynę z cukrem i zaczyn.
    • Wyrabiamy gładkie ciasto, które nie klei się do palców.
    • Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około godzinę.
  2. Gdy ciasto rośnie mamy czas na przygotowanie nadzienia:

    • Margarynę rozpuszczamy, a w małej miseczce mieszamy cukier z cynamonem.
  3. Teraz przygotujemy bułeczki:

    • Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na kształt prostokąta, smarujemy margaryną, posypujemy cynamonem z cukrem i wycinamy paski wzdłuż. Paski powinny mieć około 3 cm szerokości.
    • Każdy paseczek zwijamy nadzieniem do spodu i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, by zachować około centymetrowe odległości między bułeczkami.
    • Pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze 20 minut.
    • Pieczemy w 180°C, przez około 10-15 minut.

Bułeczki możemy podawać z dżemem, cukrem pudrem lub same. Same też smakują super 🙂

Wegańskie drożdżówki z cynamonem – dodatkowe informacje

– Ciasto drożdżowe, w przeciwieństwie do kruchego, uwielbia długie wyrabianie. Drożdże lubią ciepło naszych dłoni, to pomaga im lepiej wyrosnąć.

– Idealne ciasto drożdżowe nie klei się do palców, podczas wyrabiania można dodać trochę mąki, w razie gdyby było zbyt kleiste.

– W przypadku ciasta drożdżowego z maki pełnoziarnistej, może okazać się konieczne dodanie odrobiny mleka lub wody, ponieważ mąka razowa chłonie więcej płynów niż ta wysoko oczyszczona.

– Woda, mleko i inne ciecze dodawane do ciasta drożdżowego powinny być ciepłe, ale nie gorące. Zbyt ciepłe mogą spowodować, że drożdże zostaną „zabite” i ciasto nie urośnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wegańskie ciasto bananowe z żurawiną
Następny przepis: WEGAŃSKIE LODY BANANOWO-ORZECHOWE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode