Wegańskie ciasto bananowe z żurawiną
Wegańskie ciasto bananowe z żurawiną to znakomite połączenie słodkich, dojrzałych bananów i drobno pokrojonej, kwaskowatej żurawiny. Jest to przepis, który zachwyci nie tylko weganki, ale i wszystkich miłośników wyrafinowanych smaków. Przygotowane z wegańskich składników, to ciasto jest doskonałą opcją na deser dla osób na diecie wegańskiej lub dla tych, którzy chcą ograniczyć konsumpcję produktów odzwierzęcych. Bogate w błonnik i witaminy ciasto, jest równocześnie lekkie i satysfakcjonujące. To nie tylko pyszny deser, ale także zdrowa przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Spróbuj i odkryj smak wegańskiego ciasta bananowego z żurawiną!
admin
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 1 szklanka mąki pszennej
- mniej niż połowa szklanki oleju
- pół szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki suszonej żurawiny
Wegańskie ciasto bananowe z żurawiną – jak zrobić?
- Banany obieramy i blendujemy na mus, dodajemy do niego olej i cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i żurawinę. Ciasto wylewamy na wysmarowaną olejem i wysypaną bułką tartą lub kaszą manną foremkę i pieczemy ok 35 minut w 170 stopniach.
Wegańskie ciasto bananowe z żurawiną – dodatkowe informacje
Ciasto ma lekko gliniastą konsystencję, ale jest pyszne, możemy je również polać lukrem lub dodać rodzynki zamiast żurawiny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wegańskie batat curry z ciecierzycą
Następny przepis: Wegańskie ciasto z dynią, bananami i rodzynkami