wegański tort Shrek
Składniki:
- Składniki na biszkopt:
250ml mleka sojowego
180g mąki pszennej
25g mąki kukurydzianej
150g cukru
80ml oleju
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
- Składniki na zieloną masę:
900ml soku zielonego Pysio lub Kubuś
3 op. budyniu śmietankowego bez cukru
- Składniki na śmietankę kokosową:
2 puszki mleka kokosowego
150ml oleju kokosowego
śmietan-fix
cukier wanilinowy
szczypta soli
- Składniki na dekorację:
5 szt. kiwi
2 galaretki zielone Delecta 30 minut
3 szkl. wody
herbatniki
Tort Shrek – wegański przepis
-
1.
Przygotowanie biszkoptu:W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki: mąki, cukier, proszek, sodę. W drugim naczyniu mleko sojowe ubić trzepaczką lub widelcem z octem – nieco zgęstnieje i się spieni. Następnie dodać do niego olej, zamieszać. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie zamieszać, można mikserem, ale nie jest to konieczne. Ciasto przelać do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej olejem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 25-30 minut w 180ºC. Gotowe odstawić do ostudzenia.
-
2.
Przygotowanie zielonej masy:W szklance soku dokładnie rozpuścić budyniowy proszek. Pozostałą część zagotować. Do gotującego się soku wlać mieszankę i szybko mieszać, aby uniknąć grudek. Gorącą masę wylać na ostudzony biszkopt.
-
3.
Przygotowanie śmietanki kokosowej:Mleko kokosowe chłodzić min. 3 godziny w lodówce. Po tym czasie zebrać tłuszcz, który oddzielił się na wierzchu, nie nabierając wody kokosowej, która pozostała na dnie naczynia. Dodać szczyptę soli i cukier i ubijać śmietankę. W razie potrzeby dodać śmietan-fix – nawet do kilku opakowań. Olej kokosowy, również schłodzony, ubijać przez chwilę mikserem, po czym dodawać do niego ubite mleko kokosowe i dokładnie mieszać za pomocą miksera. Śmietankę wyłożyć na schłodzoną zieloną masę i włożyć całość do lodówki.
-
4.
Przygotowanie dekoracji:Kiwi pokroić w cienkie plasterki i układać na śmietance. Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić na chwilę. Wlać je na tort jeszcze ciepłe, gdyż bardzo szybko zastygają. Teraz tort najlepiej włożyć do zamrażalnika, gdyż gorąca galaretka bardzo szkodzi śmietance kokosowej. Po leżakowaniu min. pół godziny, a maks. godzinę w zamrażalniku tort jest gotowy do wzbogacenia każdej imprezy!
Porady – dodatkowe informacje
Zamiast mąki kukurydzianej można użyć skrobi kukurydzianej. Mleko kokosowe powinno zawierać w swoim składzie jedynie ekstrakt kokosowy i wodę – wszelkie dodatki emulgatorów nie pozwolą na rozdzielenie się „śmietanki” i wody kokosowej. Mleko kokosowe powinno zawierać jak najwięcej ekstraktu. Olej kokosowy powinien być bez domieszek – 100% oleju kokosowego, oczywiście stałego w temperaturze pokojowej. Widoczne na zdjęciu herbatniki to wegańskie waniliowe Cookies on tour firmy Coppenrath.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wegetariański placek ziemniaczany z warzywami
Następny przepis: Wegańskie batat curry z ciecierzycą