Wegańska kawa z napojem z orzechów macadamia i bitą śmietaną z mleka kokosowego
Jeżeli jesteś weganinem i kochasz kawę, nasza wegańska kawa mrożona z napojem z orzechów macadamia i bitą śmietaną z mleka kokosowego to coś dla Ciebie. Wegańska kawa daje nie tylko energetyczny przypływ, ale przede wszystkim naturalne aroma i smak. Ten przepis łączy łagodny, naturalny smak napoju z orzechów macadamia z kremową gładkością bitej śmietany z mleka kokosowego. Napój końcowy jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy – bogaty w białko i zdrowe tłuszcze. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej kawy, szczególnie w gorące, letnie dni. Przygotuj swój napój i ciesz się chwilą relaksu.
admin
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub według własnego smaku)
- 100 ml wody
- 150-200 ml napoju z orzechów macadamia (*)
- Bita śmietana:
- 1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego)
- cukier puder (ilość według uznania; u mnie to zazwyczaj 2, czasem 3 łyżki)
Wegańska kawa z napojem z orzechów macadamia i bitą śmietaną z mleka kokosowego – jak zrobić?
-
1.
Bita śmietana.
Puszkę z mlekiem kokosowym należy schłodzić w lodówce minimum 24 h (a najlepiej 2-3 dni).
Następnie mleko otworzyć (nie wolno potrząsać) i oddzielić przezroczysty płyn (nie będzie potrzebny) – od twardej, gęstej śmietany.
Śmietanę/tłuszcz połączyć z cukrem pudrem i ubić na sztywno. -
2.
Kawa.
Kawę wymieszać z gorąca wodą i pozostawić do ostudzenia.
Po tym czasie kawę połączyć z napojem orzechowym i udekorować kokosową bitą śmietaną.
(Bitej śmietany wyjdzie więcej niż potrzeba do jednej kawy.)
Wegańska kawa z napojem z orzechów macadamia i bitą śmietaną z mleka kokosowego – dodatkowe informacje
(*) Napój posiada słodkawy smak, więc dodatkowe słodzenie kawy jest zbędne. Słodycz kawy dostosujcie do własnych preferencji i tym samym pozmieniajcie proporcje wody i napoju.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: WĘDZONY WĘGORZ
Następny przepis: Wegańska pasta do pieczywa z tofu wędzonego