Wegańska kawa z napojem z orzechów macadamia i bitą śmietaną z mleka kokosowego

Wegańska kawa z napojem z orzechów macadamia i bitą śmietaną z mleka kokosowego

Jeżeli jesteś weganinem i kochasz kawę, nasza wegańska kawa mrożona z napojem z orzechów macadamia i bitą śmietaną z mleka kokosowego to coś dla Ciebie. Wegańska kawa daje nie tylko energetyczny przypływ, ale przede wszystkim naturalne aroma i smak. Ten przepis łączy łagodny, naturalny smak napoju z orzechów macadamia z kremową gładkością bitej śmietany z mleka kokosowego. Napój końcowy jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy – bogaty w białko i zdrowe tłuszcze. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej kawy, szczególnie w gorące, letnie dni. Przygotuj swój napój i ciesz się chwilą relaksu.

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub według własnego smaku)
  • 100 ml wody
  • 150-200 ml napoju z orzechów macadamia (*)
  • Bita śmietana:
  • 1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego)
  • cukier puder (ilość według uznania; u mnie to zazwyczaj 2, czasem 3 łyżki)

Wegańska kawa z napojem z orzechów macadamia i bitą śmietaną z mleka kokosowego – jak zrobić?

  1. 1.
    Bita śmietana.
    Puszkę z mlekiem kokosowym należy schłodzić w lodówce minimum 24 h (a najlepiej 2-3 dni).
    Następnie mleko otworzyć (nie wolno potrząsać) i oddzielić przezroczysty płyn (nie będzie potrzebny) – od twardej, gęstej śmietany.
    Śmietanę/tłuszcz połączyć z cukrem pudrem i ubić na sztywno.
  2. 2.
    Kawa.
    Kawę wymieszać z gorąca wodą i pozostawić do ostudzenia.
    Po tym czasie kawę połączyć z napojem orzechowym i udekorować kokosową bitą śmietaną.
    (Bitej śmietany wyjdzie więcej niż potrzeba do jednej kawy.)

Wegańska kawa z napojem z orzechów macadamia i bitą śmietaną z mleka kokosowego – dodatkowe informacje

(*) Napój posiada słodkawy smak, więc dodatkowe słodzenie kawy jest zbędne. Słodycz kawy dostosujcie do własnych preferencji i tym samym pozmieniajcie proporcje wody i napoju.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: WĘDZONY WĘGORZ
Następny przepis: Wegańska pasta do pieczywa z tofu wędzonego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode