Wędzony dojrzewający schab
Wędzony dojrzewający schab to niezwykle smaczne i atrakcyjne danie, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika wysokojakościowych wędlin. Ten przysmak wykorzystuje surowy, niedojrzały schab, który poddany jest procesowi wędzenia, a następnie dojrzewania, co pozwala na uzyskanie wyjątkowej głębi smaku. Autentyczne, domowe wędzenie nadaje mięsu wyrazisty, dymny aromat, a proces dojrzewania czyni mięso intensywnie soczyste i aksamitnie miękkie. Właśnie tak przygotowany schab będzie doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek czy wspaniałym uzupełnieniem na wiejskim stole. Zacznijmy więc przygodę kulinarnej radości z pysznym, wędzonym i dojrzewającym schabem!
admin
Składniki:
- 6 kawałków schabu wieprzowego środkowego, każdy o wadze około 1,2 kg
- 2 opakowania soli peklowej – paczka po 660g
- 8-10 litrów przefiltrowanej wody
Wędzony dojrzewający schab – jak zrobić?
- W dużym emaliowanym lub kamionkowym garnku o pojemności 15 litrów rozpuszczamy 660 g soli peklowej w 8-10 litrach wody. Do solanki wkładamy kawałki mięsa. Mięso powinno swobodnie pływać. Schaby powinny być całkowicie zanurzone w solance. Jeśli mięso wypływa należy na wierzchu położyć duży płaski talerz, aby mięso było całkowicie pokryte solanką.
Mięso peklujemy 8 dni. Jeśli woda zaczyna mętnieć wyjmujemy mięso i przygotowujemy świeżą solankę. Zazwyczaj solankę należy zmienić 3-4 dnia peklowania.
Mięso wyjmujemy z solanki. Nabijamy na haki, wieszamy na kijach do wędzenia. Zostawiamy na około 15 minut, aby mięso obeschło.
Mięso wędzimy na dymie z okorowanego drewna bukowego. W temperaturze 80°C przez 2 godziny. - Ostudzone i obwędzone schaby zawijamy w gazę i wieszamy w przewiewnym ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam na rurce od kaloryfera. Mięso podsuszamy przez 3-4 dni. Czym dłużej będziemy suszyć tym bardziej wysuszoną wędlinę otrzymamy. Podsuszone schaby wyjmujemy z gazy i wstawiamy do lodówki.
Kroimy ostrym nożem w cieniutkie plasterki.
Wędzony dojrzewający schab – dodatkowe informacje
Tak przygotowany schab to idealna wędlina kanapkowa lub dodatek do sałatek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: wędzony schab z dzika
Następny przepis: Wegańska kawa z napojem z orzechów macadamia i bitą śmietaną z mleka kokosowego