Warzywne pikle

Warzywne pikle

Chrupiące, pełne smaku i zdrowe – takie są warzywne pikle, które możemy przygotować samodzielnie w domu. Właściwie każde warzywo nadaje się do kiszenia, dlatego mamy ogromną swobodę w doborze składników. Pikle warzywne zaskakują swoją różnorodnością i unikalnym smakiem. Porcja tych pyszności to prawdziwa bomba witamin, właśnie dlatego są tak cenione przez osoby dbające o swoją formę. W rzeczywistości przygotowanie ich nie jest ani czasochłonne, ani skomplikowane. To doskonała propozycja dla osób, które szukają pomysłów na zdrowe przekąski, jak również tych, które chcą maksymalnie wykorzystać obfite zbiory z własnego ogródka.

Składniki:

  • Warzywa:
  • cukinia
  • cebula
  • marchewka
  • papryka
  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • gorczyca
  • olej (jeśli do pikli dodajemy paprykę)

Warzywne pikle – jak zrobić?

  1. Składniki na zalewę wymieszać w garnku i zagotować. Do każdego słoika dodać liście laurowe, gorczycę i ziele angielskie.
  2. Warzywa umyć, pokroić i ułożyć ściśle w słoikach następnie zalać ciepłą zalewą pozostawiając miejsce na 2 łyżki oleju.
  3. Przetwory pasteryzować maksymalnie 10 minut.

Warzywne pikle – dodatkowe informacje

Oczywiście warzywa można mieszać w dowolnej konfiguracji, można dodać na przykład dynie, kalafior, kukurydzę czy ogórki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Warzywne paszteciki
Następny przepis: Warzywne placki ziemniaczane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode