Warzywne pikle
Chrupiące, pełne smaku i zdrowe – takie są warzywne pikle, które możemy przygotować samodzielnie w domu. Właściwie każde warzywo nadaje się do kiszenia, dlatego mamy ogromną swobodę w doborze składników. Pikle warzywne zaskakują swoją różnorodnością i unikalnym smakiem. Porcja tych pyszności to prawdziwa bomba witamin, właśnie dlatego są tak cenione przez osoby dbające o swoją formę. W rzeczywistości przygotowanie ich nie jest ani czasochłonne, ani skomplikowane. To doskonała propozycja dla osób, które szukają pomysłów na zdrowe przekąski, jak również tych, które chcą maksymalnie wykorzystać obfite zbiory z własnego ogródka.
admin
Składniki:
- Warzywa:
- cukinia
- cebula
- marchewka
- papryka
- Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej
- ziele angielskie
- liście laurowe
- gorczyca
- olej (jeśli do pikli dodajemy paprykę)
Warzywne pikle – jak zrobić?
- Składniki na zalewę wymieszać w garnku i zagotować. Do każdego słoika dodać liście laurowe, gorczycę i ziele angielskie.
- Warzywa umyć, pokroić i ułożyć ściśle w słoikach następnie zalać ciepłą zalewą pozostawiając miejsce na 2 łyżki oleju.
- Przetwory pasteryzować maksymalnie 10 minut.
Warzywne pikle – dodatkowe informacje
Oczywiście warzywa można mieszać w dowolnej konfiguracji, można dodać na przykład dynie, kalafior, kukurydzę czy ogórki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Warzywne paszteciki
Następny przepis: Warzywne placki ziemniaczane