Waniliowy biszkopt z kremem śmietankowym

Waniliowy biszkopt z kremem śmietankowym

Zapraszamy do odkrycia niezwykle smakowitego przepisu na waniliowy biszkopt z kremem śmietankowym. Ten delikatny deser to idealna propozycja na urodziny, imieniny czy po prostu rodzinną kolację. Lekko waniliowy smak biszkoptu doskonale harmonizuje z kremem śmietankowym, tworząc niezapomniane doznania smakowe. Wyśmienity biszkopt waniliowy zamyka w sobie wszystko, co kochamy w tym klasycznym cieście: puszystość, delikatność i przepyszną wanilię. Natomiast krem, z dodatkiem śmietanki, jest niezwykle aksamitny i niezwykle smaczny. Ten deser to kwintesencja kulinarnego rozkoszu i radości z pieczenia.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania śmietan fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • oraz
  • posypka do oprószenia ciasta
  • Poncz:
  • woda
  • cukier waniliowy

Waniliowy biszkopt z kremem śmietankowym – jak zrobić?

  1. Biała oddzielić od żółtek.
    Mąkę, mąkę ziemniaczana i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając stopniowo oba cukry.
    Kiedy piana będzie sztywna dodawać po 1 żółtku i ubijać dalej do białości. Następnie dodawać skłądniki suche i delikatnie wymieszać.
    Masę przelać do blaszki i piec 30-35 minut w temperaturze 175 stopni.
  2. Śmietanę ubić, gdy zacznie gęstnieć dodać cukier puder, śmietanki fix oraz tężejącą galaretkę.
  3. Biszkopt przekroić na dwie części nasączyć ponczem zrobionym z ½ szklanki wody i cukru wanilinowego. Wyłożyć 3/4 masy, przyryć, drugą połową biszkoptu, wierzch posmarować pozostałą masą, lekko oprószyć różową posypką, schłodzić, smacznego.

Krem śmietankowy do biszkoptu, biszkopt waniliowy

Waniliowy biszkopt z kremem śmietankowym – dodatkowe informacje

blacha 25 na 30


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Waniliowo-truskawkowe pączki w 15 minut
Następny przepis: Waniliowy krem z serka homogenizowanego i kremówki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode