Waniliowy biszkopt z kremem śmietankowym
Zapraszamy do odkrycia niezwykle smakowitego przepisu na waniliowy biszkopt z kremem śmietankowym. Ten delikatny deser to idealna propozycja na urodziny, imieniny czy po prostu rodzinną kolację. Lekko waniliowy smak biszkoptu doskonale harmonizuje z kremem śmietankowym, tworząc niezapomniane doznania smakowe. Wyśmienity biszkopt waniliowy zamyka w sobie wszystko, co kochamy w tym klasycznym cieście: puszystość, delikatność i przepyszną wanilię. Natomiast krem, z dodatkiem śmietanki, jest niezwykle aksamitny i niezwykle smaczny. Ten deser to kwintesencja kulinarnego rozkoszu i radości z pieczenia.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietany 30%
- 2 opakowania śmietan fix
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- oraz
- posypka do oprószenia ciasta
- Poncz:
- woda
- cukier waniliowy
Waniliowy biszkopt z kremem śmietankowym – jak zrobić?
-
Biała oddzielić od żółtek.
Mąkę, mąkę ziemniaczana i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając stopniowo oba cukry.
Kiedy piana będzie sztywna dodawać po 1 żółtku i ubijać dalej do białości. Następnie dodawać skłądniki suche i delikatnie wymieszać.
Masę przelać do blaszki i piec 30-35 minut w temperaturze 175 stopni. - Śmietanę ubić, gdy zacznie gęstnieć dodać cukier puder, śmietanki fix oraz tężejącą galaretkę.
- Biszkopt przekroić na dwie części nasączyć ponczem zrobionym z ½ szklanki wody i cukru wanilinowego. Wyłożyć 3/4 masy, przyryć, drugą połową biszkoptu, wierzch posmarować pozostałą masą, lekko oprószyć różową posypką, schłodzić, smacznego.
Krem śmietankowy do biszkoptu, biszkopt waniliowy
Waniliowy biszkopt z kremem śmietankowym – dodatkowe informacje
blacha 25 na 30
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Waniliowo-truskawkowe pączki w 15 minut
Następny przepis: Waniliowy krem z serka homogenizowanego i kremówki