Wafelki (Andruty) z masą śmietanowo- czekoladową i orzechami

Wafelki (Andruty) z masą śmietanowo- czekoladową i orzechami

Czy jest coś bardziej przyjemnego od domowej roboty deserów? Przepis na andruty z czekoladą, udowadnia, że nawet klasyczne wafelki mogą stać się prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej. Wyszukane andruty z nutą orzechów i wyjątkową masą śmietanowo-czekoladową są odpowiedzią na poszukiwanie niepowtarzalnego smaku. Sprawdź sam, jak prosto można przygotować ten wyjątkowy wypiek. Od teraz andruty czekoladowe będą Twoim ulubionym rozwiązaniem na podwieczorek czy niespodziewanych gości. Poczujesz nie tylko przepyszny smak, ale i satysfakcję z własnoręcznego przygotowania tak wykwintnego deseru.

Składniki:

  • 4 wafle kwadratowe
  • 400 ml śmietany 36%
  • ok. 220 g ulubionej czekolady
  • orzechy laskowe (mogą być włoskie lub pomieszane)

Wafelki (andruty) z masą śmietanowo-czekoladową i orzechami – jak zrobić?

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do masy możemy użyć różnej czekolady np. mlecznej, gorzkiej, nadziewanej, pralinek lub pomieszać różne. Do tych wafelków użyłam 100 g czekolady z nadzieniem orzechowym, 30 g czekolady gorzkiej i 6 czekoladek merci (mus czekoladowy).
  2. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, aż uzyska jednolitą konsystencję. Masę studzimy, a następnie dobrze schładzamy. Dobrze schłodzoną masę miksujemy do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu i przekładamy andruty. Na wierzchu posypujemy zmiksowanymi orzechami. Gotowy wafel wkładamy jeszcze na jakiś czas do lodówki, aby się schłodził i wafel zmiękł. Kroimy w trójkąty lub kwadraty. Smacznego!

Andruty z czekoladą – dodatkowe informacje

1. Masa, aby nam się ładnie ubiła musi być dobrze schłodzona dlatego wkładam ją na około 20-30 min do zamrażarki. 2. Miskę i końcówki od miksera również chłodzę wkładając je na około 20-30 min do zamrażarki. 3. Orzechy można też dać na warstwy w środku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wafel z nadzieniem nutella
Następny przepis: Wafle do lodów z masą mleczną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode