Uniwersalny biszkopt kakaowy do ciast i tortów

Uniwersalny biszkopt kakaowy do ciast i tortów

Na pewno nie raz poszukiwaliście uniwersalnego przepisu na biszkopt, który sprawdzi się jako baza do różnego rodzaju ciast i tortów. Dzisiaj prezentujemy Wam rewelacyjny biszkopt kakaowy, idealny do wszelkiego rodzaju wypieków. Jego lekko czekoladowy smak doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, czy to będzie bita śmietana, krem czekoladowy, owocowy czy waniliowy. Kształt i wielkość biszkoptu zależna jest jedynie od Was – ten przepis można dostosować do dowolnej formy, niezależnie od tego, czy pieczemy duży tort, czy mniejsze ciasteczka. Sprawdźcie przepis na biszkopt czekoladowy do tortu!

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 18 cm
  • 3 jajka
  • 100g cukru (ciup mniej niż 1/2 szklanki)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80g)
  • 2 łyżki kakao (płaskie)
  • Tortownica o średnicy 22-24 cm (*)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (160g)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (120g)
  • 3 łyżki kakao (płaskie)
  • Tortownica o średnicy 25-26 cm (**)
  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (160g)
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (160g)
  • 4 łyżki kakao (płaskie)

Przepis na biszkopt czekoladowy do tortu

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Uważać, aby jej „nie przebić”. Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili – po 1 żółtku. Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z kakao.
  2. Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. „suchego patyczka”).
  3. Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
  4. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na odpowiednią ilość części.

xxxx – dodatkowe informacje

1 szklanka = 250 ml

(*) W tortownicy o średnicy 23 cm biszkopt osiąga wysokość około 7 cm.

W zależności od wymiarów formy z biszkoptu wyjdą 3-4 blaty.

(**) Z biszkoptu wyjdą 3 blaty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Uniwersalne naleśniki z mąki amarantusowej
Następny przepis: Uśmiech Teściowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode