Uniwersalny biszkopt kakaowy do ciast i tortów
Na pewno nie raz poszukiwaliście uniwersalnego przepisu na biszkopt, który sprawdzi się jako baza do różnego rodzaju ciast i tortów. Dzisiaj prezentujemy Wam rewelacyjny biszkopt kakaowy, idealny do wszelkiego rodzaju wypieków. Jego lekko czekoladowy smak doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, czy to będzie bita śmietana, krem czekoladowy, owocowy czy waniliowy. Kształt i wielkość biszkoptu zależna jest jedynie od Was – ten przepis można dostosować do dowolnej formy, niezależnie od tego, czy pieczemy duży tort, czy mniejsze ciasteczka. Sprawdźcie przepis na biszkopt czekoladowy do tortu!
admin
Składniki:
- Tortownica o średnicy 18 cm
- 3 jajka
- 100g cukru (ciup mniej niż 1/2 szklanki)
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80g)
- 2 łyżki kakao (płaskie)
- Tortownica o średnicy 22-24 cm (*)
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru (160g)
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (120g)
- 3 łyżki kakao (płaskie)
- Tortownica o średnicy 25-26 cm (**)
- 7 jajek
- 3/4 szklanki cukru (160g)
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej (160g)
- 4 łyżki kakao (płaskie)
Przepis na biszkopt czekoladowy do tortu
- Białka ubić na sztywną pianę. Uważać, aby jej „nie przebić”. Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili – po 1 żółtku. Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z kakao.
- Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. „suchego patyczka”).
- Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
- Po ostygnięciu biszkopt przekroić na odpowiednią ilość części.
xxxx – dodatkowe informacje
1 szklanka = 250 ml
(*) W tortownicy o średnicy 23 cm biszkopt osiąga wysokość około 7 cm.
W zależności od wymiarów formy z biszkoptu wyjdą 3-4 blaty.
(**) Z biszkoptu wyjdą 3 blaty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Uniwersalne naleśniki z mąki amarantusowej
Następny przepis: Uśmiech Teściowej