Twarożek domowy

Twarożek domowy

Twarożek domowy to tradycyjna polska potrawa, którą można przygotować na wiele sposobów. Jego jedwabista konsystencja i delikatny smak sprawiają, że jest doskonały jako dodatek do kanapek, naleśników czy pierogów. Twarożek jest źródłem białka, wapnia i probiotyków, które wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego. Co więcej, zrobienie go w domu jest niezwykle proste i ekonomiczne. Poniższy przepis zawiera minimalną liczbę składników, a efekt końcowy z pewnością przegoni wszystko, co można znaleźć w sklepie. Zapraszam do twórczego podejścia – twarożek domowy można wzbogacić o różne dodatki według własnego uznania.

Składniki:

  • 2 litry mleka o zawartości tłuszczu 3,2% (może być mleko UHT)
  • 2 cytryny
  • 1 płaska łyżeczka soli

Twarożek domowy – jak zrobić?

  1. Do garnka wlewamy ok. 0,5 cm wody (zapobiega przypaleniu się mleka). Wsypujemy sól i wlewamy mleko. Z cytryn wyciskamy sok i przecedzamy przez sitko aby pozbyć się cząstek i pestek cytryny.
  2. Mleko podgrzewamy do temperatury ok. 80 stopni (jak sprawdzić bez termometru? Ano prosto. Wkładamy paluszek do gorącego mleka jeżeli potrafimy chwilę wytrzymać to właśnie jest 80 stopni). Wlewamy sok z cytryny i mieszamy aż pojawi się skrzep. Zdejmujemy z gazu. Po lekkim przestygnięciu wylewamy wszystko na durszlak wyłożony gazą i lekko odciskamy nadając kształt kulki. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Odwijamy gazę i gotowe.
  3. Może cenowo nie wygląda to zbyt atrakcyjnie? Z 2 litrów mleka otrzymujemy ok. 230-250 g twarogu. Ale jest to twaróg bez ulepszaczy i konserwantów, a do tego ciekawy kuchenny eksperyment.

Twarożek domowy – dodatkowe informacje

Wspaniale smakuje ze świeżym chlebem, polany miodem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Twarogowy deser
Następny przepis: Twarożek z olejem lnianym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode