Twarożek domowy
Twarożek domowy to tradycyjna polska potrawa, którą można przygotować na wiele sposobów. Jego jedwabista konsystencja i delikatny smak sprawiają, że jest doskonały jako dodatek do kanapek, naleśników czy pierogów. Twarożek jest źródłem białka, wapnia i probiotyków, które wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego. Co więcej, zrobienie go w domu jest niezwykle proste i ekonomiczne. Poniższy przepis zawiera minimalną liczbę składników, a efekt końcowy z pewnością przegoni wszystko, co można znaleźć w sklepie. Zapraszam do twórczego podejścia – twarożek domowy można wzbogacić o różne dodatki według własnego uznania.
admin
Składniki:
- 2 litry mleka o zawartości tłuszczu 3,2% (może być mleko UHT)
- 2 cytryny
- 1 płaska łyżeczka soli
Twarożek domowy – jak zrobić?
- Do garnka wlewamy ok. 0,5 cm wody (zapobiega przypaleniu się mleka). Wsypujemy sól i wlewamy mleko. Z cytryn wyciskamy sok i przecedzamy przez sitko aby pozbyć się cząstek i pestek cytryny.
- Mleko podgrzewamy do temperatury ok. 80 stopni (jak sprawdzić bez termometru? Ano prosto. Wkładamy paluszek do gorącego mleka jeżeli potrafimy chwilę wytrzymać to właśnie jest 80 stopni). Wlewamy sok z cytryny i mieszamy aż pojawi się skrzep. Zdejmujemy z gazu. Po lekkim przestygnięciu wylewamy wszystko na durszlak wyłożony gazą i lekko odciskamy nadając kształt kulki. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Odwijamy gazę i gotowe.
- Może cenowo nie wygląda to zbyt atrakcyjnie? Z 2 litrów mleka otrzymujemy ok. 230-250 g twarogu. Ale jest to twaróg bez ulepszaczy i konserwantów, a do tego ciekawy kuchenny eksperyment.
Twarożek domowy – dodatkowe informacje
Wspaniale smakuje ze świeżym chlebem, polany miodem.