Truskawkowy Raj

Truskawkowy Raj

Ten przepis na Truskawkowy Raj to idealna propozycja na upalne, letnie dni. To prawdziwe małe dzieło sztuki kulinarnej, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Słodkie, soczyste truskawki łączą się tu z innymi składnikami, tworząc niepowtarzalną harmonię smaków. Lekkie, orzeźwiające, a jednocześnie intensywne – idealne dla tych, którzy szukają wyjątkowych przysmaków. Truskawkowy Raj przyciąga nie tylko smakiem, ale i apetycznym wyglądem. To nie tylko deser, ale i prawdziwa uczta dla zmysłów. Poczuj się jak w raju pełnym truskawek, przygotowując ten zniewalający przepis.

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 5 jajek
    • 3/4 szklanki cukru
    • 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Masa Truskawkowa:
    • 90 dkg. Świeżych bądź mrożonych Truskawek
    • 2 niepełne szklanki wody
    • 2 galaretki truskawkowe
    • 2 budynie śmietankowe bądź waniliowe bez cukru
    • 1 szklanka cukru
  • Pianka śmietankowa:
    • 0.5 l śmietany 30% bądź 36%
    • 250 g serka mascarpone
    • 4 łyżeczki żelatyny
    • 1/4 szklanki gorącej wody
  • Na wierzch:
    • 30 dkg truskawek
    • 2 galaretki truskawkowe

Truskawkowy raj – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Dodać po kolei żółtka nadal ubijając. Mąki wymieszać i przesiać do ciasta ubijając na najwolniejszych obrotach miksera. Blaszkę wysmarować smalcem i obsypać mąką. Wylać biszkopt i piec ok. 30 – 40 min do tzw. suchego patyczka w temperaturze ok. 160 – 170 stopni. Po upieczenie biszkopt upuścić na podłogę z wysokości ok 50 – 60 cm.
  2. 2.
    Truskawki opłukać i osuszyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i zalać 3/4 szklanki wody. Dusić na ogniu ok 10 min od czasu zagotowania. Następnie zdjąć z ognia i pozostałość przetrzeć przez sitko bądź użyć blendera. Kiedy truskawki są przetarte ponownie zagotowujemy i wsypujemy galaretki nadal gotując na malutkim ogniu. Następnie budynie rozprowadzić w 3/4 szklance wody i wlać do garnka mieszając do czasu zagotowania ok. 3 minuty aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.
  3. 3.
    Śmietanę ubić. Do gotowej śmietanki dodać serek mascarpone i delikatnie połączyć z śmietaną ograniczając ruchy aby serek się nie zważył. Żelatynę rozprowadzić w gorącej wodzie i wystudzić. Letnią wlać do gotowego kremu i pozostawić do stężenia.
  4. 4.
    Biszkopt przekrawać na pół. Wylać zimną masę truskawkową i przykryć drugą częścią biszkopta. Wyłożyć piankę śmietankową. Na wierz pianki ułożyć pokrojone truskawki. Całość zalać tężejącymi galaretkami.

Truskawkowy Raj – dodatkowe informacje

W razie zważenia się serka mascarpone ze śmietaną co jest częstym problemem polecam podgrzać całość na ogniu, dodać odrobinę aromatu śmietankowego i dodać żelatynę. Tym sposobem uratujemy krem przed wyrzuceniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Truskawkowy krem
Następny przepis: Trzy placki z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode