Truskawki zasypywane - metoda z babci prababci

Truskawki zasypywane – metoda z babci prababci

Kiedy nadejdzie sezon truskawkowy, warto pomyśleć o twórczym i smacznym sposobie konserwacji tych owoców na zimę. Truskawki zasypiane cukrem to sprawdzona metoda, która przetrwała próbę czasu – wywodzi się bowiem od naszych babć i prababć. Jest to przepis, który w prosty sposób pozwala cieszyć się smakiem lata nawet w najzimniejsze, mroźne dni. Truskawki, delikatnie zasypięte cukrem, stają się słodkim przysmakiem, który można dodawać do domowych wypieków, deserów, a także spożywać „na surowo”. Ta tradycyjna metoda, choć niezwykle prosta, gwarantuje niesamowite walory smakowe truskawek.

Składniki:

  • Składniki na 5 litrowych słoików:
  • 1kg truskawek
  • ok. 1,6kg cukru

Truskawki zasypywane – metoda „z babci prababci” – jak zrobić?

  1. Słoiki i wieczka myjemy i wyparzamy wrzątkiem, dokładnie wycieramy. Truskawki płuczemy pod zimną wodą, lekko osuszamy i pozbawiamy szypułek.
  2. Na dnie każdego słoika układamy warstwę truskawek, po czym zasypujemy je warstwą cukru.
  3. Na to układamy kolejną warstwę owoców, znowu zasypujemy cukrem itd.
  4. Na samym wierzchu ma być warstwa cukru.
  5. Słoiki szczelnie zakręcamy i wstawiamy do dużego garnka, zalewamy wodą tak, by pokryła je całkowicie.
  6. Doprowadzamy do wrzenia, po czym na bardzo wolnym ogniu pasteryzujemy do momentu rozpuszczenia się cukru w słoikach.
  7. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia.

Truskawki zasypywane – dodatkowe informacje

Starajmy się układać owoce na dnie słoików ciasno, by jak najmniej cukru dostało się na dno.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Truskawki w syropie
Następny przepis: Truskawkowa chmurka bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode