Truskawki zasypywane – metoda z babci prababci
Kiedy nadejdzie sezon truskawkowy, warto pomyśleć o twórczym i smacznym sposobie konserwacji tych owoców na zimę. Truskawki zasypiane cukrem to sprawdzona metoda, która przetrwała próbę czasu – wywodzi się bowiem od naszych babć i prababć. Jest to przepis, który w prosty sposób pozwala cieszyć się smakiem lata nawet w najzimniejsze, mroźne dni. Truskawki, delikatnie zasypięte cukrem, stają się słodkim przysmakiem, który można dodawać do domowych wypieków, deserów, a także spożywać „na surowo”. Ta tradycyjna metoda, choć niezwykle prosta, gwarantuje niesamowite walory smakowe truskawek.
admin
Składniki:
- Składniki na 5 litrowych słoików:
- 1kg truskawek
- ok. 1,6kg cukru
Truskawki zasypywane – metoda „z babci prababci” – jak zrobić?
- Słoiki i wieczka myjemy i wyparzamy wrzątkiem, dokładnie wycieramy. Truskawki płuczemy pod zimną wodą, lekko osuszamy i pozbawiamy szypułek.
- Na dnie każdego słoika układamy warstwę truskawek, po czym zasypujemy je warstwą cukru.
- Na to układamy kolejną warstwę owoców, znowu zasypujemy cukrem itd.
- Na samym wierzchu ma być warstwa cukru.
- Słoiki szczelnie zakręcamy i wstawiamy do dużego garnka, zalewamy wodą tak, by pokryła je całkowicie.
- Doprowadzamy do wrzenia, po czym na bardzo wolnym ogniu pasteryzujemy do momentu rozpuszczenia się cukru w słoikach.
- Gotowe odstawiamy do ostygnięcia.
Truskawki zasypywane – dodatkowe informacje
Starajmy się układać owoce na dnie słoików ciasno, by jak najmniej cukru dostało się na dno.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Truskawki w syropie
Następny przepis: Truskawkowa chmurka bez pieczenia