Tropical Bay – drink warstwowy
„Tropical Bay” to egzotyczny, warstwowy drink, który doskonale uzupełnia letnie popołudnie lub tropikalną imprezę. Drink, wykonany z blue curacao, malibu, grenadiny oraz soków ananasowego i pomarańczowego, olśniewa swoją kolorystyką i orzeźwiającym smakiem. Zastosowanie techniki warstwowego łączenia składników – od cięższej grenadyny, poprzez malibu z sokiem pomarańczowym, aż po lekki jak chmurka blue curacao z sokiem ananasowym – sprawia, że barwy tego drinka pięknie przechodzą jedna w drugą, jak zachód słońca nad tropikalną zatoką. Rozkosz dla oka i podniebienia – będziesz się nim delektować od pierwszego łyka. Idealny dla fanów drinków z blue curacao i malibu.
admin
Składniki:
- 60 ml malibu rum
- 30 ml rum
- 40 ml likier Blue Curacao
- 70 – 100 ml sok pomarańczowy
- 70 – 100 ml sok ananasowy
- kilka kropel grenadyny
- kostki lodu
Tropical bay – drink warstwowy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Szklankę w okolicach połowy, wypełniamy kostkami lodu. Będą one pomocne w poprawnym utworzeniu warstw. -
2.
Wlewamy kilka kropel grenadyny na dno. Jeśli damy zbyt wiele, drink po wymieszaniu nie będzie miał zbyt apetycznego koloru. -
3.
Delikatnie po kostkach lodu (możemy posiłkować się łyżką) wlewamy sok pomarańczowy oraz ananasowy. -
4.
Malibu rum , rum oraz Blue Curacao mieszamy w shakerze (bez kostek lodu). -
5.
Całość z shakera wlewamy po łyżce bądź kostkach lodu do szklanki. Powinna utworzyć się górna niebieska warstwa. -
6.
Całość możemy ozdobić kawałkiem pomarańczy czy ananasa. Lub tak jak my na zdjęciu jednym i drugim.
Słowa kluczowe: warstwowy drink, blue curacao malibu, drinki z grenadiną i blue curacao, kolorowe drinki z blue curacao, malibu z sokiem pomarańczowym, drink z blue curacao i sokiem ananasowym, drinki z malibu i blue curacao, drinki warstwowe, drink z malibu i sokiem pomarańczowym, drinki z blue curacao
Tropical Bay – dodatkowe informacje
W przepisie nie można przesadzić z ilością grenadyny, bo kolor po wymieszaniu będzie mniej apetyczny. Dosłownie kilka kropel powinno wystarczyć.
W celu utworzenia górnej warstwy należy użyć koniecznie likieru Blue Curacao, nie syropu