Tradycyjny sernik ucierany

Tradycyjny sernik ucierany

Jeżeli jesteś miłośnikiem prostej i tradycyjnej kuchni, mamy dla Ciebie coś idealnego – przepis na tradycyjny sernik ucierany. Jest to deser, który nigdy nie wychodzi z mody i zawsze smakuje tak samo dobrze. Słodko-kwasowy smak twarożku idealnie komponuje się z lekką nocką i delikatnym aromatem wanilii. Tradycyjny sernik ucierany to nie tylko smak, ale też wspomnienia – kojarzy się z rodinnymi Świętami, uroczystymi obiadami i gorącą kawą w niedzielny poranek. Serdecznie zapraszamy do wypróbowania tego niezwykle uniwersalnego przepisu.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 18 dkg mąki
  • 12 dkg cukru pudru
  • 12 dkg margaryny PALMA
  • 2 małe jajka
  • 1,5 łyżki śmietany
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Ser:
  • 1 ½ białego sera
  • 25 dkg margaryny PALMA
  • ½ kg cukru zwykłego
  • 8 jajek
  • 5 dkg mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • zapach pomarańczowy

Tradycyjny sernik ucierany – jak zrobić?

  1. 1.Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Do mieszanki składników dodajemy jajka, margarynę i śmietanę. Zagniatamy kruche ciasto.
  2. 2.Biały ser mielimy. Przygotowujemy wszystkie składniki.
  3. 3.Do roztartej margaryny dodajemy cukier waniliowy i zwykły.
  4. 4.Kolejno dodajemy żółtka, aby lżej było rozcierać masę. Białka zostawiamy do ubicia piany.
  5. 5.Gdy cukier jest roztarty dodajemy po trochę ser i dokładnie rozcieramy.
  6. 6.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej.
  7. 7.Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
  8. 8.Na formie umieszczamy rozwałkowane kruche ciasto i rozprowadzamy 2 łyżki kakao. Na ciasto wykładamy masę serową.
  9. 9.Na wierzchu robimy dowolny wzorek widelcem. Sernik pieczemy w 180oC ok. 1 godziny.
  10. 10.Gotowe ciasto!

Tradycyjny sernik ucierany – dodatkowe informacje

Koniecznie do masy serowej dodaj mąki ziemniaczanej, aby ser utrzymał swoją wilgotność.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tradycyjny polski obiad czyli kotlety schabowe
Następny przepis: Tradycyjne uszka wigilijne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode