Tradycyjny sernik ucierany
Jeżeli jesteś miłośnikiem prostej i tradycyjnej kuchni, mamy dla Ciebie coś idealnego – przepis na tradycyjny sernik ucierany. Jest to deser, który nigdy nie wychodzi z mody i zawsze smakuje tak samo dobrze. Słodko-kwasowy smak twarożku idealnie komponuje się z lekką nocką i delikatnym aromatem wanilii. Tradycyjny sernik ucierany to nie tylko smak, ale też wspomnienia – kojarzy się z rodinnymi Świętami, uroczystymi obiadami i gorącą kawą w niedzielny poranek. Serdecznie zapraszamy do wypróbowania tego niezwykle uniwersalnego przepisu.
admin
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 18 dkg mąki
- 12 dkg cukru pudru
- 12 dkg margaryny PALMA
- 2 małe jajka
- 1,5 łyżki śmietany
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Ser:
- 1 ½ białego sera
- 25 dkg margaryny PALMA
- ½ kg cukru zwykłego
- 8 jajek
- 5 dkg mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- zapach pomarańczowy
Tradycyjny sernik ucierany – jak zrobić?
- 1.Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Do mieszanki składników dodajemy jajka, margarynę i śmietanę. Zagniatamy kruche ciasto.
- 2.Biały ser mielimy. Przygotowujemy wszystkie składniki.
- 3.Do roztartej margaryny dodajemy cukier waniliowy i zwykły.
- 4.Kolejno dodajemy żółtka, aby lżej było rozcierać masę. Białka zostawiamy do ubicia piany.
- 5.Gdy cukier jest roztarty dodajemy po trochę ser i dokładnie rozcieramy.
- 6.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej.
- 7.Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
- 8.Na formie umieszczamy rozwałkowane kruche ciasto i rozprowadzamy 2 łyżki kakao. Na ciasto wykładamy masę serową.
- 9.Na wierzchu robimy dowolny wzorek widelcem. Sernik pieczemy w 180oC ok. 1 godziny.
- 10.Gotowe ciasto!
Tradycyjny sernik ucierany – dodatkowe informacje
Koniecznie do masy serowej dodaj mąki ziemniaczanej, aby ser utrzymał swoją wilgotność.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tradycyjny polski obiad czyli kotlety schabowe
Następny przepis: Tradycyjne uszka wigilijne