tradycyjny placek drożdżowy z rodzynkami
Tradycyjny placek drożdżowy z rodzynkami to smak prawdziwie domowego wypieku, który kojarzy się z ciepłymi, rodzinymi spotkaniami przy kawie. To jedno z tych tradycyjnych ciast, które zawsze sprawdza się doskonale na każdym stole. Prosty w przygotowaniu, lecz niepowtarzalny w smaku, placek drożdżowy z rodzynkami to kosztowna pamiątka kuchni naszych babć. Rodzynki, oplątane ciastem drożdżowym, dodają mu niezapomnianego charakteru. Ten przepis jest doskonałym wyborem na weekendowe popołudnie, gdy pragniesz pysznego deseru, który przyniesie radość całej rodzinie.
admin
Składniki:
- 1 kilogram mąki tortowej
- 4 duże jajka
- cukier wanilinowy
- 2 szklanki mleka
- 1/2 kostki margaryny
- szczypta soli
- 1/2 kostki drożdży – 50g
- rodzynki
- 1 szklanka cukru
Tradycyjny placek drożdżowy z rodzynkami – jak zrobić?
- Mleko podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy drożdże. Odstawiamy do momentu w którym zaczyn zacznie pracować. W tym czasie jajka ucieramy wraz z cukrem wanilinowym i cukrem zwykłym na kogel-mogel. Następnie do mąki dodajemy kogel-mogel drożdże z mlekiem, sól i wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk – około 30 minut.
- Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Wlewamy ją do ciasta i zagniatamy ponownie, aż ciasto będzie jędrne. Na koniec dodajemy rodzynki posypane mąką.
- Ciasto wykładamy na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 do 2 godzin.
- Następnie wkładamy do piekarnika na około godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Tradycyjny placek drożdżowy z rodzynkami – dodatkowe informacje
Do tradycyjnego ciasta drożdżowego na placek z rodzynkami można dodać kruszonkę z 4 łyżek mąki, 4 łyżek cukru pudru i 3 łyżek masła lub margaryny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tradycyjny keks z rumowymi bakaliami
Następny przepis: Tradycyjny polski obiad czyli kotlety schabowe