Tradycyjny Mazurek Wielkanocny

Tradycyjny Mazurek Wielkanocny

Zbliża się Wielkanoc i to idealny moment na przygotowanie tradycyjnego mazurka. Ten wyjątkowy wypiek, który jest symbolem świąt, jest serwowany tylko raz do roku, więc warto umieć go przygotować. Rozkoszuj się staropolskim przepisem na mazurek wielkanocny, który jest tak samo tradycyjny, jak pyszny. Zapewnij sobie i swoim najbliższym ten unikalny smak świąt. Przypomnij sobie smak dzieciństwa i udowodnij, że wróciły dobre czasy. Przedstawiamy przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.

Składniki:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna – 5 szklanek
  • Masło – 100g
  • Cukier – 1 i 1/3 szklanki
  • Śmietana – 3 i 1/2 łyżki
  • Miód – 4 łyżki
  • Soda – 2 i 1/2 łyżeczki
  • Jajka – 3szt
  • Masa:
  • Migdały – 200g
  • Mleko – 3/4 litra
  • Kasza manna – 4 i 1/2 łyżki
  • Masło – 300g
  • Cukier – 1 szklanka
  • Olejek migdałowy
  • Dodatkowo:
  • Powidła śliwkowe
  • Polewa czekoladowa – domowa lub kupna
  • Do dekoracji:
  • migdały w płatkach lub kruszone, kandyzowane owoce, bakalie

Tradycyjny mazurek wielkanocny – jak zrobić?

  1. 1.
    Na blachę 25 x 37cm. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Dzielimy na 3 równe części i pieczemy każdy blat w 180 stopniach przez ok. 12-15 minut. Odkładamy do ostygnięcia. Jeśli pieczecie na mniejszej blasze, możecie ciasto podzielić na 4 części.
  2. 2.
    Migdały sparzamy, obieramy ze skórek. Mielimy. Ten krok można pominąć, kupując tarte migdały. Mleko gotujemy z grysikiem, zostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy partiami grysik, migdały i olejek migdałowy. Blaty przekładamy masą i powidłami śliwkowymi (blat, masa, blat, masa i śliwki, blat).
  3. 3.
    Na ciasto wylewamy polewę i dekorujemy dowolnie. Ja najbardziej lubię dekorację z kandyzowanych owoców, bakalii i migdałów.

Tradycyjny Mazurek Wielkanocny – dodatkowe informacje

Ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej jeden, a najlepiej dwa dni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tradycyjny keks z rumowymi bakaliami
Następny przepis: Tradycyjny polski obiad czyli kotlety schabowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode