Tradycyjny keks z rumowymi bakaliami
Tradycyjny keks z rumowymi bakaliami to magiczna, słodka propozycja na wieczorne spotkania przy książce albo kubeczku herbaty. Ten aromatyczny wypiek z bakaliami nie tylko smakuje wyexceptionalnie, ale dzięki swym barwom i konsystencjom stanowi również prawdziwe doznania dla zmysłów. Keksy mają wiele oblicz, jednak ten zawiera pachnące rumem bakalie, które są jednocześnie miękkie i chrupiące. Kiedy dodamy do tego subtelną słodycz idealnie wypieczonego keksu, efekt może być tylko jeden – niezapomniane doznania smakowe. Ten przepis to zaproszenie do odbycia kulinarnego rejsu, pełnego smakowitości i nostalgii.
Składniki:
- 5 jajek wiejskich
- 250 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki pokrojonych bakalii- rodzynki w całości
- 2 łyżki rumu
- Dodatkowo:
- tortownica -boki posmarowana tłuszczem , a dół wyłożony papierem do pieczenia , średnica 26 cm
- 100 g czekolady
- 5-6 łyżek mleka
- posypka cukrowa , bakalie
Tradycyjny keks z rumowymi bakaliami – jak zrobić?
-
1.
Bakalie zalewam rumem, mieszam, odstawiam na 30 minut. Masło, cukier, cukier waniliowy, ucieram, dodaję żółtka, ucieram do białości. Białka ubijam z solą na sztywną pianę. Do utartej masy dodaję mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz pianę, mieszam. Bakalie posypuję mąką ziemniaczaną, mieszam, dodaję do masy. Całość przekładam do tortownicy, piekę ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni, ciasto studzę. -
2.
Czekoladę roztapiam z mlekiem, pędzelkiem smaruję całe ciasto, posypuję posypką cukrową i bakaliami, pozostawiam do zastudzenia.
Tradycyjny keks z rumowymi bakaliami – dodatkowe informacje
Keks można upiec w długiej, wąskiej blaszce. Ciasto zamiast polać czekoladą możemy polać lukrem lub osypać cukrem pudrem. Bakalie możemy nie zalewać rumem, wystarczy, że je osypiemy mąką ziemniaczaną.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tradycyjny krupniczek ze śmietaną
Następny przepis: Tradycyjny keks z rumowymi bakaliami