Tradycyjne naleśniki
Czym mogą być dla nas naleśniki? Dla niektórych wspomnieniem dzieciństwa, dla innych szybki pomysł na smaczny posiłek. Przygotowywanie naleśników to nie tylko okazja do kulinarnej zabawy, ale przede wszystkim możliwość sięgnięcia po uczucia, emocje i wspomnienia związane z naszym domem ogniskowym. Proponujemy na nowo odkryć tradycyjny przepis na naleśniki, takie, które znały nasze babcie. Autentyczne i w pełni naturalne, gotowane według starej tradycji – to one, naleśniki tradycyjne. Przepis, który odwieczną tradycję łączy z nowoczesnością, pozwoli Ci przekonać się na własnej skórze, jak niezmierzone są możliwości kulinarnej twórczości.
admin
Składniki:
- 1.5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- około 1 szklanki mineralnej wody gazowanej
- 1 – 2 łyżki stopionego masła lub oleju
- sól
- mała łyżeczka cukru
- Proporcje można podwajać
Tradycyjne naleśniki – jak zrobić?
- Do przesianej mąki dodać jajka, szczyptę soli, cukier, tłuszcz i mleko. Zmiksować. Gładką masę rozrobić wodą i odstawić na około 15-20 minut. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wylewać ciasto naleśnikowe. Smażyć aż powierzchnia naleśnika obeschnie. Odwrócić i zrumienić.
- Kilka propozycji podania:
- Na słodko:
- wszelkiego rodzaju dżemy, powidła marmolady
- polewy: truskawkowe, karmelowe, czekoladowe
- świeże owoce
- bita śmietana
- cukier puder
- z serem białym
- Na słono:
- z brokułami i żółtym serem
- z kurczakiem i mozzarellą
- ze szpinakiem i fetą
- z wędzonym łososiem
- z szynką i serem
- Na słodko:
Tradycyjne naleśniki – dodatkowe informacje
Podczas smażenia pierwszego naleśnika patelnia musi być dobrze rozgrzana i natłuszczona.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tradycyjne kopytka ziemniaczane okraszane cebulką
Następny przepis: Tradycyjne pączki