Tradycyjne kopytka ziemniaczane okraszane cebulką

Tradycyjne kopytka ziemniaczane okraszane cebulką

Kopytka, znane również jako „polskie gnocchi”, to tradycyjne polskie danie, które zasłużenie zdobyło serca milionów smakoszy na całym świecie. Proste, ale ważne jest, aby je dobrze przygotować. Ten przepis na tradycyjne kopytka ziemniaczane, okraszane cebulką, pochodzi z serca Polski i to właśnie on przekazuje nam najbardziej autentyczne smaki tej kuchni. Kopytka są niezwykle sycące i komfortowe, a ich łagodny smak idealnie komponuje się z delikatnym aromatem podsmażanej cebulki. Jeśli chcesz poczuć prawdziwe, domowe smaki, ten przepis na kopytka jest właśnie dla Ciebie!

Składniki:

  • kopytka
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Dodatkowo masło i cebula

Tradycyjne kopytka ziemniaczane okraszane cebulką – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie(można również użyć pozostałe ziemniaki z poprzedniego dnia).
  2. Następnie zmielić przez maszynkę lub praskę do ziemniaków. Dodaję mąkę, jajko i sól.
  3. Wyrabiamy ciasto aż do połączenia składników. Jeśli będzie się mocno kleić dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
  4. Ciasto dzielę na porcje, formuję cienkie wałeczki typu romb podsypując mąką, aby nie przywierały do stolnicy. Kroję po skosie na małe 3-4 cm kawałki.
  5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić kopytka po około 15 szt. Gotować minutę od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjąć sitkiem lub cedzakiem.
  6. Po odcedzeniu przekładam do miski i polewam lekko roztopionym masłem lub olejem, aby się nie sklejały.
    Na patelni rozpuszczam masło i podsmażam obraną i posiekaną cebulkę aż do jej zeszklenia. Doprawiam lekko solą. Taką okrasą polewam półmisek z kopytkami.

Tradycyjne kopytka ziemniaczane okraszane cebulką – dodatkowe informacje

Kopytka można okrasić wg.uznania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tradycyjne bitki wołowe
Następny przepis: Tradycyjne kotlety mielone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode