Tradycyjna babka babuni

Tradycyjna babka babuni

Tęsknicie za smakiem dzieciństwa? Jest on dalej niż myślicie. Przedstawiamy przepis na tradycyjną babkę piaskową babuni! To klasyczna, domowa wypieka, której zapach unosi się nad polskimi stołami od pokoleń. Wyjątkowo puszysta i aromatyczna, o ciemnej skorupce i jasnym wnętrzu, kryje w sobie nie tylko swojski smak, ale również ciepłe wspomnienia. Babka to prawdziwa ikona polskiej kuchni, a co ważne, można ją łatwo przygotować samodzielnie, w zaciszu własnej kuchni. Kiedy przyjdzie Wielkanoc lub inne rodzinne święto, z pewnością będzie to deser, który zgromadzi wszystkich wokół stołu. Cieszmy się tym smakiem razem!

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka mąki pszenna
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • olejek cytrynowy lub starta skórka cytryny

Tradycyjna babka babuni – jak zrobić?

  1. Ubij białka z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Stopniowo dodawaj żółtka oraz wymieszaną mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Wlej roztopioną, gorącą margarynę.
  4. Na koniec dodaj kilka kropel olejku cytrynowego lub starą skórkę cytryny.
  5. Ciasto wlej do foremki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub kaszą manną.
  6. Piecz około 1 godziny przy temperaturze 180 stopni.

Tradycyjna babka babuni – dodatkowe informacje

Aby ciasto tradycyjnej babki babuni było bardziej puszyste, warto przesiać mąkę. Dodając do niego skórkę cytryny, ciasto zyska również bardziej intensywny aromat.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tournedos z białą rzodkwią.
Następny przepis: Tradycyjna babka drożdżowa - receptura mojej mamy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode