Tortellini ze szpinakiem i ricottą w sosie smietanowym
Zapraszamy do odkrycia pyszności w najczystszej formie – Tortellini ze szpinakiem i ricottą w sosie śmietanowym. Ten niezwykły przepis łączy w sobie świeżość szpinaku, kremową teksturę ricotty oraz niepowtarzalny smak śmietanowego sosu. To doskonała propozycja dla miłośników włoskiej kuchni oraz dla tych, którzy szukają inspiracji na wykwintne danie. Mimo iż tortellini to danie, które wielu kojarzy z domowym komfortem, w tym przepisie, dzięki dodatkom jak szpinak i ricotta nabiera ono wyrafinowanego smaku. Niezależnie od okazji, to danie z pewnością zachwyci każdego, kto je skosztuje.
admin
Składniki:
- Składniki dla 2-3 osób:
- 300 pierożków tortellini ze szpinakiem i ricottą
- 500 ml słodkiej śmietany 30%
- mały brokuł
- 5 dkg szynki gotowanej w plastrach
- mała cebula
- masło, sól, pieprz
Tortellini ze szpinakiem i ricottą w sosie śmietanowym – jak zrobić?
-
1.
Oczyszczamy brokuły, dzielimy na części i zblanszowujemy.
Kroimy szynkę na cienkie paseczki.
Kroimy cebulę w drobną kostkę. -
2.
Gotujemy tortellini około 2 minuty krócej niż na opakowaniu (w osolonej wodzie).
Na maśle dusimy cebulę, dodajemy szynkę i krótko razem smażymy (max 2 minuty).
Wlewamy śmietanę i często mieszając, redukujemy na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos.
Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy tortellini i brokuły do sosu, mieszamy i pozostawiamy na wolnym ogniu przez około 2 minuty.
Tortellini ze szpinakiem i ricottą w sosie śmietanowym – dodatkowe informacje
Takie danie należy jeść zaraz po przygotowaniu, później podgrzane wygląda niezbyt estetycznie. Polecam!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tortellini z serem ricotta, szpinakiem i kurczakiem
Następny przepis: Tortille z kurczakiem, ogórkiem konserwowym, papryką i kukurydzą