Tort z masą budyniową i kryształkami
Składniki:
- Biszkopty (tortownica ok. 26-28 cm)
- Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 4 łyżki cukru (ksylitol)
- 4 czubate łyżki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki olejku cytrynowego
- Masa budyniowa:
- 2 budynie malinowe z cukrem (po 60g)
- 600 ml mleka
- 200 g masła
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
- Masa śmietanowa z kryształkami:
- 2 galaretki cytrynowe
- Galaretka truskawkowa
- Galaretka agrestowa
- Ok. 1 l gorącej wody
- 400 ml śmietany 36%
- Masa śmietanowa:
- 400 ml śmietany 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- Ok. 50 ml gorącej wody
Tort z masą budyniową i kryształkami – jak zrobić?
- Pieczemy 3 biszkopty.
biszkopt:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i dodajemy pozostałe składniki.
Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 25 min w temperaturze 180 °C.
Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
masa budyniowa:
Budyń: Budynie mieszamy dokładnie w ok. 200 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając.
Zdejmujemy z gazu (lub skręcamy na minimum) i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Masę lekko studzimy, następnie wykładamy na biszkopt. Masę przykrywamy drugim biszkoptem.
masa śmietanowa z kryształkami:
Galaretki najlepiej przygotować dzień wcześniej aby dobrze stężały.
Jedną galaretkę cytrynową oraz truskawkową i agrestową rozpuszczamy każdą osobno w 300 ml goręcej wody, zostawiamy do stężenia, a następnie kroimy w kostkę.
Drugą galaretkę cytrynową dokładnie rozpuszczamy w ok. 100 ml gorącej wody, studzimy.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem rozpuszczoną galaretkę cały czas ubijając.
Pokrojone w kostkę galaretki mieszamy delikatnie z masą śmietanową i wykładamy na biszkopt i przykrywamy trzecim biszkoptem.
masa śmietanowa:
Krem budyniowy z galaretką: Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ( ilość w zależności jak słodka lubimy masę), następnie wlewamy strumyczkiem żelatynę cały czas ubijając. Masę śmietanową wykładamy na wierzch oraz boki tortu, odstawiamy do stężenia na kilka godzin. Smacznego!
Tort z masą budyniową i kryształkami – dodatkowe informacje
Z foli aluminiowej robimy kołnierz, u mnie około 7 cm
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort z kremem truskawkowym
Następny przepis: Tort z masą truskawkową