Tort z masą budyniową i kryształkami

Tort z masą budyniową i kryształkami

Tort z masą budyniową i kryształkami to wyjątkowe połączenie subtelnego smaku budyniu z kuszącym błyskiem kryształków. Ten przepis to idealna propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni, łącząc tradycyjne składniki w nowatorski sposób. Krem budyniowy z galaretką dodaje tortowi lekkości, a także ciekawie kontrastuje ze słodkimi kryształkami, które nadają deserowi efektowny wygląd. Zapach i smak tego tortu zachwycą każdego miłośnika słodkości. Krem z budyniu i galaretki jest proste w przygotowaniu, a efekt końcowy z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • Biszkopty (tortownica ok. 26-28 cm)
  • Biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki cukru (ksylitol)
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki olejku cytrynowego
  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie malinowe z cukrem (po 60g)
  • 600 ml mleka
  • 200 g masła
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
  • Masa śmietanowa z kryształkami:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Galaretka truskawkowa
  • Galaretka agrestowa
  • Ok. 1 l gorącej wody
  • 400 ml śmietany 36%
  • Masa śmietanowa:
  • 400 ml śmietany 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Ok. 50 ml gorącej wody

Tort z masą budyniową i kryształkami – jak zrobić?

  1. Pieczemy 3 biszkopty.
  2. biszkopt:

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy

    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i dodajemy pozostałe składniki.

    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 25 min w temperaturze 180 °C.

    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.

    masa budyniowa:

    Budyń: Budynie mieszamy dokładnie w ok. 200 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając.

    Zdejmujemy z gazu (lub skręcamy na minimum) i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Masę lekko studzimy, następnie wykładamy na biszkopt. Masę przykrywamy drugim biszkoptem.

    masa śmietanowa z kryształkami:

    Galaretki najlepiej przygotować dzień wcześniej aby dobrze stężały.

    Jedną galaretkę cytrynową oraz truskawkową i agrestową rozpuszczamy każdą osobno w 300 ml goręcej wody, zostawiamy do stężenia, a następnie kroimy w kostkę.

    Drugą galaretkę cytrynową dokładnie rozpuszczamy w ok. 100 ml gorącej wody, studzimy.

    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem rozpuszczoną galaretkę cały czas ubijając.

    Pokrojone w kostkę galaretki mieszamy delikatnie z masą śmietanową i wykładamy na biszkopt i przykrywamy trzecim biszkoptem.

    masa śmietanowa:

    Krem budyniowy z galaretką: Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ( ilość w zależności jak słodka lubimy masę), następnie wlewamy strumyczkiem żelatynę cały czas ubijając. Masę śmietanową wykładamy na wierzch oraz boki tortu, odstawiamy do stężenia na kilka godzin. Smacznego!

Tort z masą budyniową i kryształkami – dodatkowe informacje

Z foli aluminiowej robimy kołnierz, u mnie około 7 cm


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort z kremem truskawkowym
Następny przepis: Tort z masą truskawkową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode