Tort z masą budyniową
Tort z masą budyniową to niepowtarzalna propozycja dla wszystkich łasuchów, a zarazem prawdziwe wyzwanie dla miłośników bakingu. Ta wyjątkowa kompozycja przypomina dzieciństwo, z jego pełnymi smaku chwilami – kiedy to po pustych talerzach został jedynie wyraźny posmak bułki tłuczonej z charakterystyczną, kremową masą budyniową. Ten przepis, ze szczegółowym opisem przygotowania masy budyniowej, pomoże Ci stworzyć oszałamiający tort, który będzie nie tylko smakował, ale i prezentował się fantastycznie. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół, przypomnij im smaki dzieciństwa – zapraszam do kuchni.
admin
Składniki:
- Biszkopt
- 6 dużych jaj
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki na poncz do nasączania biszkopta:
- 250 ml słabej herbaty
- sok z wyciśniętej połówki cytryny
- 2-3 łyżeczki cukru
- Masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy
- 1 kostka miękkiego masła
- Inne dodatki:
- dżem morelowy lub brzoskwiniowy do przełożenia
- 1/2 litra śmietanki 30%
- masa śmietanowa o smaku śmietankowym do obłożenia tortu
- szklanka wiórków kokosowych
- 8szt. Rafaello-opcjonalnie
- lub inne dodatki do ozdobienia
Tort z masą budyniową – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt:
Żółtka oddzielone od białek wyłożyć do naczynia i wymieszać z proszkiem do pieczenia (wyrobić łyżką jak na kogel-mogel). Mieszać do chwili, aż „zbieleją” i zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie wsypywać powoli cukier. Ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wsypywać powoli mąkę i całość mieszać łyżką (biszkopt będzie delikatniejszy i pulchny ). Natłuścić tortownicę, wlać ciasto, wyrównać, żeby równo się upiekł. Jak widać na jednym ze zdjęć, ja zapomniałam ją natłuścić, ale biszkopt wyszedł super :). Piec 40-45 minut w temp. 180°C. -
2.
Masa budyniowa:
Z dwóch szklanek mleka odlać 3/4 szklanki i wymieszać z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka zagotować w rondlu (rondel można wcześniej przepłukać wodą, wtedy budyń nie będzie przywierał do dna). Na gotujące mleko wlać rozmącony budyń z dodatkami i cały czas mieszać do zagotowania się budyniu. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo po łyżce budyń, cały czas miksując. Można dodać odrobinę kwasku cytrynowego dla „złamania” smaku. -
3.
Biszkopt przekroić na 3 blaty, każdy nasączyć „ponczem” zrobionym z 250ml herbaty z dodatkiem wyciśniętej cytryny, odrobiny cukru. Na pierwszy biszkopt nałożyć obręcz tortownicy i wyłożyć dżem brzoskwiniowy (lub morelowy), położyć drugi biszkopt i wyłożyć na niego masę budyniową, przykryć ostatnim biszkoptem. Włożyć ciasto do lodówki, żeby masa stężała. W międzyczasie wiórki kokosowe zrumienić bez tłuszczu na patelni. Ubić śmietanę 30% i pod koniec ubijania dodać masę śmietanową. Przygotowaną masę włożyć na 30 minut do lodówki. Obłożyć tort masą śmietanową, boki i górę podsypać wiórkami, na wierzch położyć Rafaello lub dekorować wg. uznania.
Tort z masą budyniową – dodatkowe informacje
Użyłam tortownicy o wymiarach 25 cm. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Łatwiej go przekroić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort z masą truskawkową
Następny przepis: Tort z masą cappuccino