TORT Z KREMEM CHAŁWOWYM
Zanurz się w słodki świat desery z tortem z kremem chałwowym. Ten wykwintny wypiek to prawdziwa ucztą dla miłośników chałwy i słodkości. Jego delikatna struktura, eleganckie warstwy idealnie łączą się z aromatem i smakiem chałwy, który rozpływa się w ustach. Krem chałwowy z mascarpone dodaje mu jedwabistej konsystencji, czyniąc go wręcz nieodpartym. Ten tort to doskonała propozycja na uroczysty obiad czy na przyjęcie dla przyjaciół.
admin
Składniki:
- 400 ml śmietany 36% (u mnie marka Piątnica)
- 250 g chałwy królewskiej
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny (była w oryginalnym przepisie, ale wg mnie jest zbędna :))
Tort z kremem chałwowym – jak zrobić?
-
1.
Dzień wcześniej wieczorem w garnuszku zagotować kremówkę z posiekaną chałwą. Gotujemy do uzyskania jednolitej masy. Studzimy i na noc do lodówki. Następnego dnia w misie miksera umieszczamy masę z chałwy z serkiem mascarpone i chwilę ubijamy. Krem gotowy.
Sposób przygotowania:
- Opcja z żelatyną: żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Później delikatnie podgrzewamy i rozrabiamy z odrobiną kremy. Następnie całość dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy.
TORT Z KREMEM CHAŁWOWYM – dodatkowe informacje
Dodatkowo każdą warstwę kremu można delikatnie posypać prażonymi płatkami migdałowymi
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort z duchami na Halloween
Następny przepis: Tort z konfiturą z czarnej porzeczki