TORT z CUKIERKÓW
Powołajmy na moment tę niezwykłą magię, która otacza dziecinnie szalone pomysły. Czas na coś kreatywnego, jasnego i kolorowego – tort z cukierków! To prawdziwy hit na dziecięce urodziny, ale również świetny sposób na dodanie zabawy do każdego przyjęcia dla dorosłych. Tort z lizaków, tort z czekoladek – wybór należy do ciebie. To genialny sposób na wykorzystanie tych małych cukierków, które kryją się na dnie szuflady. Przygotuj się na szereg komplementów i pytania o przepis, bo ten tort jest nie tylko pyszny, ale również bardzo efektowny. Zacznijmy więc od zaznajomienia się ze składnikami tego kreatywnego przysmaku.
admin
Składniki:
- Różnorodne pakowane cukierki
- Gumy rozpuszczalne
- Czekoladki
- Czekoladowe monety
- Dodatkowo:
- Plastikowy lub papierowy talerz (podstawa)
- Okrągła baza ze styropianu (moja o średnicy 20 cm)
- Pistolet z klejem na gorąco lub zwykły dość mocny klej
- Papierowe serwetki (podkładki) lub kolorowa bibuła
- Pinezki lub szpilki
- Ozdobna wstążka
- Plastikowa figurka (u mnie świnka Peppa)
- Świeczki
- Celofan do zapakowaia tortu
Tort z cukierków – jak zrobić?
-
1.
Na talerzu przykleić serwetkę, a następnie do tak przygotowanego podkładu przykleić styropianową bazę. Styropian przykryć kolejną serwetką i przmocować ją pinezkami do styropianu. -
2.
Na górze przykleić podłużne czekoladki tworząc ćwiartki tortu. W centrum umieścić monety. -
3.
Boki tortu obkleić cukierkami o tej samej wielkości. -
4.
Wokół tortu zawiązać wstążeczkę. Czekoladowe monety przykleić do podłużnych czekoladek. -
5.
Na środku tortu przymocować figurkę świnki Peppy. -
6.
Ćwiartki tortu wykleić gumami rozpuszczalnymi. Wsadzić świeczki.
-
7.
Zapakować w przeźroczysty celofan i zawiązać wstążką.
Gotowe!!!
Porady – dodatkowe informacje
Bazę ze styropianu można kupić gotową lub wyciąć samemu. Ze względu na wiek dzieci i ich bezpieczeństwo, użyłam miękkich cukierków. Jeśli dzieci są starsze można użyć innych rodzajów cukierków. Cukierki przyklejałam używając kleju na gorąco, dawałam dosłownie po malutkiej kropelce na cukierka i przyklejałam. Nie można przesadzać z ilością kleju, gdyż później dzieci będą mieć problem z ich odklejeniem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort z bitą śmietaną i białą czekoladą
Następny przepis: Tort z bitej śmietany