TORT z CUKIERKÓW

TORT z CUKIERKÓW

Powołajmy na moment tę niezwykłą magię, która otacza dziecinnie szalone pomysły. Czas na coś kreatywnego, jasnego i kolorowego – tort z cukierków! To prawdziwy hit na dziecięce urodziny, ale również świetny sposób na dodanie zabawy do każdego przyjęcia dla dorosłych. Tort z lizaków, tort z czekoladek – wybór należy do ciebie. To genialny sposób na wykorzystanie tych małych cukierków, które kryją się na dnie szuflady. Przygotuj się na szereg komplementów i pytania o przepis, bo ten tort jest nie tylko pyszny, ale również bardzo efektowny. Zacznijmy więc od zaznajomienia się ze składnikami tego kreatywnego przysmaku.

Składniki:

  • Różnorodne pakowane cukierki
  • Gumy rozpuszczalne
  • Czekoladki
  • Czekoladowe monety
  • Dodatkowo:
  • Plastikowy lub papierowy talerz (podstawa)
  • Okrągła baza ze styropianu (moja o średnicy 20 cm)
  • Pistolet z klejem na gorąco lub zwykły dość mocny klej
  • Papierowe serwetki (podkładki) lub kolorowa bibuła
  • Pinezki lub szpilki
  • Ozdobna wstążka
  • Plastikowa figurka (u mnie świnka Peppa)
  • Świeczki
  • Celofan do zapakowaia tortu

Tort z cukierków – jak zrobić?

  1. 1.
    Na talerzu przykleić serwetkę, a następnie do tak przygotowanego podkładu przykleić styropianową bazę. Styropian przykryć kolejną serwetką i przmocować ją pinezkami do styropianu.
  2. 2.
    Na górze przykleić podłużne czekoladki tworząc ćwiartki tortu. W centrum umieścić monety.
  3. 3.
    Boki tortu obkleić cukierkami o tej samej wielkości.
  4. 4.
    Wokół tortu zawiązać wstążeczkę. Czekoladowe monety przykleić do podłużnych czekoladek.
  5. 5.
    Na środku tortu przymocować figurkę świnki Peppy.
  6. 6.
    Ćwiartki tortu wykleić gumami rozpuszczalnymi. Wsadzić świeczki.
  7. 7.
    Zapakować w przeźroczysty celofan i zawiązać wstążką.

Gotowe!!!

Porady – dodatkowe informacje

Bazę ze styropianu można kupić gotową lub wyciąć samemu. Ze względu na wiek dzieci i ich bezpieczeństwo, użyłam miękkich cukierków. Jeśli dzieci są starsze można użyć innych rodzajów cukierków. Cukierki przyklejałam używając kleju na gorąco, dawałam dosłownie po malutkiej kropelce na cukierka i przyklejałam. Nie można przesadzać z ilością kleju, gdyż później dzieci będą mieć problem z ich odklejeniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort z bitą śmietaną i białą czekoladą
Następny przepis: Tort z bitej śmietany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode