Tort w kształcie samochodu :)

Tort w kształcie samochodu :)

Czy Twoje dziecko uwielbia samochody? A może planujesz nietypową niespodziankę dla miłośnika motoryzacji? Tort w kształcie samochodu to idealna propozycja na tę okazję! Ten efektowny deser z pewnością zachwyci każdego – niezależnie od wieku. Wykonanie go nie jest takie trudne, jak może się wydawać na pierwszy rzut oka. Kluczowe jest posiadanie odpowiednio ukształtowanych foremek. Zebranie wszystkich elementów i skomponowanie ich razem w całość, to świetna zabawa, którą warto podzielić z bliskimi. Ten smaczny i oryginalny tort będzie z pewnością centrum uwagi na każdym przyjęciu!

Składniki:

  • Przepis na biszkopt:
    -6 jajek
    -0,5 szklanki mąki pszennej
    -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    -0,4 szklanki cukru
    -po 1 łyżce: octu, wody, oleju
  • Przepis na krem:
    -1 budyń waniliowy
    -0,5 litra mleka
    -2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
    -0,5 szklanki cukru
    -kostka masła lub margaryny
    -sok z połowy dużej cytryny
    -pół kieliszka spirytusu lub wódki
  • Ponadto do przełożenia dżem lub powidła brzoskwiniowe-2 średnie słoiczki
  • Gotowa masa cukrowa, tzw. lukier plastyczny (można również wykonać samemu w domu mieszając 3 łyżeczki żelatyny we wrzątku, dodać 3 łyżeczki glukozy i ok 0,5-0,7 kg cukru pudru-do konsystencji plasteliny)

Tort w kształcie samochodu 🙂 – jak zrobić?

  1. Pieczemy biszkopt w okrągłej tortownicy śr 24 cm.
    Ubijamy białka z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy do nich po 1 żółtku. Następnie (już używając łyżki) dodajemy kolejne składniki. Wylewamy do wysmarowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 50 min na 180 st.
    Biszkopt zawsze piekę bez proszku do pieczenia, i tak pięknie wyrasta, wystarczy tylko dobrze ubić białka
  2. Przygotowujemy krem-gotujemy budyń jak w przepisie, tylko z dodatkiem mąki. Po ostudzeniu miksujemy go z masłem, wódką i sokiem z cytryny. Wstawiamy na trochę do lodówki.
  3. Biszkopt dzielimy na 3 spody, przekładamy na przemian kremem, i dżemem. Następnie boczne części odkrawamy i układamy jak na zdjęciu:
  4. Całość lukrujemy ,,na brudno” używając kremu, lub jeśli cały zużyliśmy do przekładania ciasta robimy krem maślany miksując kostkę masła i pół szklanki cukru pudru do białości. na to nakładamy gotową masę cukrową, i ozdabiamy detalami.
    Można też użyć samego kremu barwiąc go na różne kolory i ozdabiając szprycą.

PORADY – Dodatkowe informacje

Masło do kremu powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego warto je wyjąć dzień wcześniej. Jeżeli krem wydaje się zbyt rzadki, można go na chwilę wstawić do lodówki.

Aby spody były soczyste, można je nasączyć sokiem z 0,5 cytryny, wymieszanym z 100 ml wody i łyżką cukru.

Jeśli chcemy, aby tort miał odpowiednią konsystencję i był łatwy do krojenia, warto zrobić go dzień wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort ,,Violetta
Następny przepis: TORT W PÓŁ GODZINY - Z KREMEM WANILIOWYM I OWOCAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode