Tort w kształcie samochodu :)
Czy Twoje dziecko uwielbia samochody? A może planujesz nietypową niespodziankę dla miłośnika motoryzacji? Tort w kształcie samochodu to idealna propozycja na tę okazję! Ten efektowny deser z pewnością zachwyci każdego – niezależnie od wieku. Wykonanie go nie jest takie trudne, jak może się wydawać na pierwszy rzut oka. Kluczowe jest posiadanie odpowiednio ukształtowanych foremek. Zebranie wszystkich elementów i skomponowanie ich razem w całość, to świetna zabawa, którą warto podzielić z bliskimi. Ten smaczny i oryginalny tort będzie z pewnością centrum uwagi na każdym przyjęciu!
admin
Składniki:
- Przepis na biszkopt:
-6 jajek
-0,5 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-0,4 szklanki cukru
-po 1 łyżce: octu, wody, oleju - Przepis na krem:
-1 budyń waniliowy
-0,5 litra mleka
-2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
-0,5 szklanki cukru
-kostka masła lub margaryny
-sok z połowy dużej cytryny
-pół kieliszka spirytusu lub wódki - Ponadto do przełożenia dżem lub powidła brzoskwiniowe-2 średnie słoiczki
- Gotowa masa cukrowa, tzw. lukier plastyczny (można również wykonać samemu w domu mieszając 3 łyżeczki żelatyny we wrzątku, dodać 3 łyżeczki glukozy i ok 0,5-0,7 kg cukru pudru-do konsystencji plasteliny)
Tort w kształcie samochodu 🙂 – jak zrobić?
- Pieczemy biszkopt w okrągłej tortownicy śr 24 cm.
Ubijamy białka z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy do nich po 1 żółtku. Następnie (już używając łyżki) dodajemy kolejne składniki. Wylewamy do wysmarowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 50 min na 180 st.
Biszkopt zawsze piekę bez proszku do pieczenia, i tak pięknie wyrasta, wystarczy tylko dobrze ubić białka - Przygotowujemy krem-gotujemy budyń jak w przepisie, tylko z dodatkiem mąki. Po ostudzeniu miksujemy go z masłem, wódką i sokiem z cytryny. Wstawiamy na trochę do lodówki.
- Biszkopt dzielimy na 3 spody, przekładamy na przemian kremem, i dżemem. Następnie boczne części odkrawamy i układamy jak na zdjęciu:
- Całość lukrujemy ,,na brudno” używając kremu, lub jeśli cały zużyliśmy do przekładania ciasta robimy krem maślany miksując kostkę masła i pół szklanki cukru pudru do białości. na to nakładamy gotową masę cukrową, i ozdabiamy detalami.
Można też użyć samego kremu barwiąc go na różne kolory i ozdabiając szprycą.
PORADY – Dodatkowe informacje
Masło do kremu powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego warto je wyjąć dzień wcześniej. Jeżeli krem wydaje się zbyt rzadki, można go na chwilę wstawić do lodówki.
Aby spody były soczyste, można je nasączyć sokiem z 0,5 cytryny, wymieszanym z 100 ml wody i łyżką cukru.
Jeśli chcemy, aby tort miał odpowiednią konsystencję i był łatwy do krojenia, warto zrobić go dzień wcześniej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort ,,Violetta
Następny przepis: TORT W PÓŁ GODZINY - Z KREMEM WANILIOWYM I OWOCAMI