Tort ,,Violetta
Przygotowując specjalne przyjęcie dla swojej małej wielbicielki popularnego serialu Violetta? Nic nie umili bardziej tego dnia niż niesamowity Tort „Violetta”. Ten przepyszny wypiek to spotkanie delikatnego biszkoptu, kremowej pianki i soczystych owoców pod postacią ulubionej bohaterki. Jest to idealny wybór dla fanów serialu, nie tylko zdobiąc stół urodzinowy, ale także dostarczając mnóstwo smaku i słodkości. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym cukiernikiem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem, przygotowanie tortu „Violetta” z pewnością przyniesie Ci wiele radości i zadowoli młodego wielbiciela serialu.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 400g margaryny
- 400g cukru pudru
- 8 jajek
- 140g mąki ziemniaczanej
- 140g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka amoniaku
- 100g mielonych orzechów włoskich
- 100g maku
- barwnik różowy
- Masa orzechowa:
- 2/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 2/3 szklanki mleka
- 125g margaryny
- 125g cukru pudru
- Masa II:
- 2 żółtka
- budyń waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 250g margaryny
- kakao
- Lukier plastyczny:
- 800g cukru pudru
- 100g glukozy w proszku
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70ml wody
- barwniki
- Krem maślany:
- 125g masła
- 125g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- barwnik różowy lub fioletowy
- Dodatkowo:
- opłatek jadany
- perełki cukrowe
- biały pisak cukrowy
- świeczka
Tort „Violetta” – jak zrobić?
- Ciasto: Margarynę utrzeć na puszystą masę dodawać po trochu cukier nadal ucierając. Następnie dodać żółtka oraz mąkę pszenną miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i amoniakiem ciągle miksując. Białka ubić i dodać do ciasta, lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części:
- dodać orzechy
- dodać trochę barwnika różowego
- dodać mak
Każdy placek piec osobno w temperaturze 160-180°C przez 20-35 minut.
- Masa orzechowa: Mleko zagotować zalać nim orzechy, wymieszać i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce orzechy ciągle ucierając.
- Masa II: 1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, mąką pszenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć margarynę i dodawać partiami zimny budyń i ucierać. Powstały krem podzielić na 2 części i do jednej dodać 2-3 łyżki kakao.
- Lukier plastyczny: Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Następnie podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku). Gdy płyn przestygnie dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. Rozwałkować i wyciąć ozdoby np. nutki, pianino, róże.
- Krem maślany: Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie partiami dodajemy cukier puder. Pod koniec ucierania dodajemy mleko oraz barwnik i dokładnie ucieramy.
- Wykonanie: Na ciasto orzechowe wyłożyć masę orzechową, na to ciasto różowe i masa z dodatkiem kakao, na masę placek makowy. Wierzch i boki tortu posmarować masą białą. Następnie na torcie położyć opłatek jadalny lekko docisnąć, następnie ciasto obłożyć lukrem plastycznym. Dekoracje z lukru posmarować lekko kremem maślanym i przyklejać do ciasta. Pisakiem cukrowym można zrobić pięciolinie koło nutek. Wierzch udekorować kremem maślanym i perełkami cukrowymi. Całość włożyć do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Słowa kluczowe: torty violetta, tort z violetta
xxxx – dodatkowe informacje
Na tort „Violetta” kupiłam opłatek jadalny z bohaterami serialu 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort Violetta
Następny przepis: Tort w kształcie samochodu :)