TORT TYGRYS
Poznajcie przepis na uwodzicielski Tort Tygrysek – niebanalną propozycję dla miłośników słodkości i śmiałych połączeń smaków. Ta deserowa uczta z pewnością zachwyci nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Kruche ciasto, połączone z delikatnym kremem i oryginalnym, wzorzystym dekorem na wierzchu, tworzy niezwykle efektowne połączenie. Te niezwykłe słodkości o smaku tygryska na stałe wkroczą do Waszych kulinarnych ksiąg, tworząc piękne wspomnienia zarówno podczas tworzenia tortu, jak i podczas jego degustacji. Ten przepis to prawdziwe cudo wśród tortów, idealne na każdą okazję. Przygotujcie się na prawdziwą ucztę dla oczu i podniebienia!
admin
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 żółtek
- opakowanie galaretki
- 2 czubate łyżki budyniu waniliowego
- kostka masła
- 2 opakowania okrągłych biszkoptów
- łyżka kakao
- rozpuszczona czekolada, cukier puder i kakao do dekoracji
Tort tygrys – jak zrobić?
- Z tektury wycinamy kształt głowy tygrysa (ok 30cm na 30cm ) i owijamy folią aluminiową. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tężejącej galaretce maczamy biszkopty i układamy na folii.
- Żółtka ucieramy z cukrem. 2/3 szklanki mleka zagotowujemy, wlewamy budyń wymieszany z resztą mleka. Zagotowujemy i studzimy. Ucieramy z masłem. Połowę masy wykładamy na biszkopty. Układamy drugą warstwę biszkoptów. Do reszty masy dodajemy kakao i mieszamy. Wykładamy na biszkopty i formujemy głowę lwa podkładając jeszcze pojedyncze biszkopty tak, aby powstał wizerunek głowy lwa.
- Całość posypujemy cukrem pudrem, cieniujemy posypując kakaem i robimy zarysy nosa, brwi, uszu, paszczy czekoladą rozpuszczoną i wlaną do worka cukierniczego np. Tort wstawiamy do lodówki.
xxxx – dodatkowe informacje
Ilość składników dobieramy pod względem wielkości tortu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort twarogowy z patelni (fit)
Następny przepis: Tort urodzinowy dla chłopca