Tort twarogowy z patelni (fit)
Czy masz ochotę na słodki deser, który zadowoli twoje kubki smakowe, ale jest równocześnie zdrowy i odpowiedni dla osób dbających o swoją sylwetkę? Dlaczego nie wypróbować tortu twarogowego na patelni? To wyjątkowy przepis, który łączy słodką, kremową konsystencję twarożku z prostotą przygotowania – wszystko gotuje się w jednej patelni. Ten fit tort twarogowy to idealna propozycja na zdrowy deser lub śniadanie. Jego głównym składnikiem jest białko bogate w białko, które zapewnia uczucie sytości na dłużej. A dodatek ulubionych owoców pozwoli Ci dostosować ten przysmak do swoich preferencji smakowych. Spróbuj, a na pewno cię zachwyci!
admin
Składniki:
- 120g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
- 3 jajka
- 40g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 50g mąki kukurydzianej
- 100ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- słodziło wg smaku i uznania (ksylitol, miód, erytrytol, cukier, stewia)
- Krem:
- 120g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
- 150g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2-3 łyżki kakao
- słodzidło wg smaku i uznania (u mnie miód)
Tort twarogowy z patelni (fit) – jak zrobić?
- Twaróg rozetrzeć z jajkami, dodać mleko i słodzidło i wszystko dokładnie wymieszać, dodać mąki, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną, albo zmiksować na gładką masę aby nie było grudek. Smażyć placki na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej (jednorazowo) ulubionym tłuszczem. Smażyć na średnim ogniu, jak naleśniki. Kiedy wierzch placka się zetnie, odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty.
- Jogurt grecki połączyć z twarogiem, kakao, słodzidłem i wszystko razem zmiksować. Gotowe placki posmarować kremem, wierzch udekorować wg uznania i odstawić tort na około 2 godziny do lodówki.
Tort twarogowy z patelni (fit) – dodatkowe informacje
* Smażyłam placki na patelni do naleśników. Wyszły mi 4 duże placki. Możecie przełożyć placki dowolnym ulubionym kremem, budyniem, dodać owoce lub orzechy wg smaku. Eksperymentujcie na zdrowie.