Tort świnki w błocie
Tort „świnki w błocie” to doskonała propozycja dla miłośników słodkości i niebanalnych przepisów. Unikalny design tortu, ukazujący urocze świnki zanurzone w błocie, niewątpliwie przyciągnie uwagę każdego szukającego oryginalnego deseru. Choć może wyglądać skomplikowanie, zaskakuje swoją prostotą wykonania. Doskonały na urodziny, imprezy dla dzieci czy inne okazje, które wymagają czegoś więcej niż tylko zwykłego ciasta. Ten cukrowy majstersztyk jest nie tylko smaczny, ale również niesamowicie efektowny. Z pewnością zaskoczysz swoich gości prezentując tort „świnki w błocie”. Zachwyć swoją kreatywnością i poczuj magię deserowej fantazji!
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- Krem straciatella:
- 250 g mascarpone
- 150 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 1/3 czekolady mlecznej
- 3 śmietanfixy
- Polewa:
- 2 mleczne czekolady
- 350 ml kremówki
- Dodatkowo:
- 10 opakowań kit kat (pakowane po 4 wafelki)
- 250 g masy marcepanowej różowej (jeżeli nie mamy różowej to dodatkowo czerwony barwnik spożywczy)
w błocie, biszkopt, krem, marcepanowa, polewa, patyra, batoniki, patera, polewa, lodówka
Porady – dodatkowe informacje o tortu świnki w błocie
Tutaj znajduje się szczegółowy opis lepienia świnek – http://www.tipy.pl/artykul_17053,jak-zrobic-swinki-z-masy-cukrowej.html