Tort storczyk. Cytrynowy z wiśniową frużeliną
Wprowadźmy odrobinę egzotyki na nasz domowy stół z tortem stroczkiem. Ta estetycznie zapierająca dech w piersiach kreacja cieszy nie tylko oko, ale także podniebienie. Połączenie cytrynowego biszkoptu z wiśniową frużeliną to kwintesencja smakowitego deseru. Na wierzchu tortu znajduje się ręcznie robiony storczyk z masy cukrowej. Ten szczegół dodaje deserowi wyjątkowości i elegancji. Tort storczyk to pełna harmonii symfonia smaków, której nie sposób się oprzeć. Zaskocz swoich gości tym niebanalnym, słodkim dziełem sztuki. Bez względu na okazję, tort storczyk zawsze będzie strzałem w dziesiątkę.
admin
Składniki:
- Krem cytrynowy
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru (można dodać więcej)
- Sok z 3 cytryn
- 1 masło
- Frużelina wiśniowa
- 350g wiśni drylowanych
- Sok z tych wiśni
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru
- Biszkopt orzechowy
- 6 jajek
- ok½ szklanki mąki zwykłej
- ok. ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dkg orzechów włoskich zmielonych
Tort storczyk cytrynowy z wiśniową frużeliną – jak zrobić?
-
Biszkopt
Składniki podzielić na pół. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić pod koniec dodając cukier. Następnie wlewamy żółtka i chwilkę ubijamy. Na koniec dodajemy przesiane i wymieszane z orzechami mąki oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę (21cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 min w temp 170 stopni. Zimny przekrawamy wzdłuż na 2 części. Podobnie postępujemy z drugim biszkoptem. -
Krem cytrynowy
Ogrzane jajka ubijamy na parze razem z cukrem na puszystą masę ok. 10 min do białości. Dolewamy sok z cytryn i miksujemy. Przekładamy do miski z zimną wodą i ubijamy aż będzie zimny. Chłodny ucieramy z masłem. -
Frużelina wiśniowa
Sok podgrzać z cukrem. Dolać mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości odlanego soku-chwilę pogotować jak kisiel. Dodać wiśnie oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody żelatynę. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Gotowa frużelina ma mieć postać gęstego kisielu.
Miskę metalową wyłożyć folią spożywczą. Na dno włożyć pierwszy kawałek biszkopta. Nasączyć alkoholem lub sokiem wiśniowym. Następnie nakładamy porcję frużeliny i na to krem. Potem następny biszkopt i tak do wykorzystania składników. Gotowy tort wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po ok. 2-3h tort można delikatnie wyciągnąć, przekładając go do góry nogami i zacząć dekorować. Storczyka z masy cukrowej można zrobić również własnoręcznie z mieszanki masy cukrowej i gumy pasty. Pomalować barwnikami spożywczymi.
Słowa kluczowe: storczyk z masy cukrowej.
xxxx – dodatkowe informacje
Tort storczyk. Cytrynowy z wiśniową frużeliną
Przed nałożeniem masy cukrowej tort zawsze trzeba obsmarować masą maślaną.