Tort Spiderman z masy cukrowej

Tort Spiderman z masy cukrowej

Czy Twoje dziecko jest fanem Spidermana i marzy o urodzinowym torcie ze swoim ulubionym bohaterem? Przedstawiamy przepis na oryginalny tort Spiderman, przygotowany z masy cukrowej. Ten tort zostanie zapamiętany przez długi czas przez wszystkich gości na twojej imprezie. Wyjątkowy deser nie tylko zadowoli podniebienia najmłodszych, ale także zachwyci wszystkich obecnych swoim widowiskowym wyglądem. Ciekawe i niezwykle efektowne dekoracje w postaci Spidermana wykonane są z masy cukrowej, co dodaje tortowi unikalności. Idealny dla małych fanów akcji i przygód!

Składniki:

  • Biszkopt – tortownica 24cm:
  • 7-8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 7-8 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem budyniowy:
  • Składniki:
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 500 g miękkiej margaryny lub masła
  • 3 łyżki kakao
  • owoce lub dżem do tortu
  • Krem maślany pod masę cukrową:
  • 100g miękkiego masła 82%
  • 3/4 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • masa cukrowa ok 1 kg:
  • Ja używam kupnej już gotowej, ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam:
  • 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody oraz sitko
  • barwniki spożywcze
  • klej do masy cukrowej
  • tortownica 24cm

Tort spiderman z masy cukrowej – jak zrobić?

  1. Biszkopt: żółtka oddziel od białek, a białka ubij na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier, a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką.
  2. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 170 st.C około 40 min.
  3. Budyń na krem: w 1 szklance mleka wymieszaj mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej mieszankę i gotuj budyń, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia.
  4. Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu. Na koniec dodaj 3 łyżki kakao.
  5. Biszkopt przekrawaj na 2-3 części w zależności od wysokości. Następnie posmaruj każdy blat biszkoptu kremem i wyłóż dżem porzeczkowy.
  6. Krem maślany: masło miksuj przez około 5 minut, aż stanie się puszyste. Stopniowo dodawaj cukier puder i sok, ucierając na puszystą masę. Takim maślanym kremem posmaruj dookoła i wierzch tortu pod masę cukrową. Tort wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  7. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć. W czasie namaczania żelatyny, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części. Do namoczonej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wlej rozpuszczoną żelatynę z glukozą do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Stopniowo dodawaj drugą część cukru pudru, aż masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna. Wyrabiaj masę jak plastelinę, a jeśli zbyt mocno się stwardnieje, wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie.
  8. Do 3/4 białej masy dodaj niebieski barwnik i zagnieć. Rozwałkuj masę cukrową, podsypując blat mąką ziemniaczaną.
  9. Obłóż masą tort, dokładnie wygładź boki i zetnij nadmiar masy. Z białej masy zrób dekoracyjny długi wałek i połóż go na dole rantu przy torcie, tak aby ukryć niedoskonałości po odcięciu masy cukrowej.
  10. Takie cienkie niteczki układaj na torcie, tworząc pajęczynkę. Możesz je przykleić za pomocą specjalnego kleju do masy cukrowej lub wodą.
  11. Z resztek niebieskiej masy formuj ludzika, nadając mu kształt Spidermana. Kawałek białej masy zabarw na czerwono, aby zrobić resztę figurki i napisy.
  12. Gotowego Spidermana zostaw do przeschnięcia.
  13. Pisakiem jadalnym lub cieniutkim pędzelkiem namoczonym w czarnym barwniku spożywczym zrob mu na ubranku pajęczynkę.

Tort Spiderman z masy cukrowej – dodatkowe informacje

Dekoracje najlepiej przygotować dzień wcześniej bo są czasochłonne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Smietanowy z owocami
Następny przepis: Tort SpongeBob

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode