Tort śmietanowo – orzechowy
Przygotujcie się na słodki urlop z tortem śmietanowo-orzechowym, który może nie tylko zadowolić podniebienie, ale także oczarować oko. Ten tort pełen jest kremowego sycenia i orzechowej chrupkości, co czyni go prawdziwie wyjątkowym w smaku. Elegancki i wyrafinowany, a jednocześnie prosty w przygotowaniu, może podbić serce każdego miłośnika deserów. Składa się z podstawowych składników, które są łatwo dostępne, a jego smak jest absolutnie nie do opisania. Idealny dla tych, którzy szukają deseru, który jest nie tylko pyszny, ale również efektowny i elegancki. To tort świetny na wszelkie okazje – nie możecie przegapić tego przepisu na tort śmietankowo orzechowy!
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- Krem orzechowy:
- 250 g miękkiego masła
- 150 g mleka
- 200 g orzechów
- 1 szkl. cukru pudru
- Krem śmietanowy:
- 600 ml śmietany 30%
- 2 śmietan-fixy
- cukier puder
- 50 ml rumu do nasączenia.
- owoce i płatki migdałów do ozdoby
- dżem lub konfitura wiśniowa
Tort śmietanowo – orzechowy – jak zrobić?
- Ubij białka z jajek ze szczyptą soli na sztywno.
- Stopniowo dodawaj cukier wymieszany z cukrem waniliowym do ubitej piany. Dodaj żółtka.
- Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj łyżką.
- Wylej ciasto na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 26 cm.
- Piec 40 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
- Przygotuj drugi biszkopt, powtarzając czynności.
- Zagotuj mleko. Wrzącym mlekiem zalej drobno zmielone orzechy. Zaparzaj i od czasu do czasu mieszaj.
- Utrzyj masło na puch z cukrem pudrem. Dodaj masę orzechową i zmiksuj na gładko.
- Ubij śmietanę na sztywno. Dodaj śmietan-fixy oraz cukier puder, aby nie była za kwaśna.
- Przekrój wystudzone biszkopty na pół. Nasącz każdy spód rumem rozrobionym z przegotowaną wodą.
- Na pierwszy spód wyłóż ¾ masy orzechowej. Przykryj kolejną warstwą biszkopta, którą smaruj dżemem lub konfiturą.
- Przykryj kolejną warstwą.
- Wyłóż masę śmietanową, odrobinę zostaw na dekorację.
- Umieść ostatni blat biszkoptowy na wierzchu. Smaruj resztą kremu orzechowego.
- Smaruj tym kremem również boki tortu i udekoruj płatkami migdałowymi.
Tort śmietanowo – orzechowy – dodatkowe informacje
Tort można dowolnie udekorować, ja użyłam świeżych owoców i płatków migdałowych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort śmietanowo-karmelowy
Następny przepis: TORT ŚMIETANOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ (śmietanowo-truskawkowy)