Tort śmietankowo - truskawkowy

Tort śmietankowo – truskawkowy

Tort śmietankowo-truskawkowy jest prawdziwym rarytasem dla miłośników owoców i delikatnych deserów. Słodka i aksamitna konsystencja połączona z soczystym smakiem truskawek sprawia, że jest to idealny deser na każdą okazję. Główną atrakcją tego tortu jest krem śmietankowo-truskawkowy, który doskonale komponuje się zarówno z wilgotnym biszkoptem, jak i z delikatnym twarożkiem mascarpone. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich bliskich oryginalnym i smacznym przysmakiem, ten przepis na tort śmietankowo-truskawkowy jest właśnie dla Ciebie. Z jego pomocą stworzysz deser, który zachwyci smakiem i eleganckim wyglądem.

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 3 jajka
    • 3 łyżki cukru
    • 3 łyżki mąki tortowej (przesianej)
    • 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Krem śmietankowy:
    • 100 g serka mascarpone
    • 300 ml śmietany słodkiej 36%
    • cukier puder do smaku
  • Krem truskawkowy:
    • 100 g serka mascarpone
    • 250 ml śmietany słodkiej 36%
    • cukier puder
    • 1 śmietany fix
    • 4 duże łyżki puree truskawkowe
  • Krem na zewnątrz tortu:
    • 250 g masła 82%
    • 50 g serka mascarpone
    • 50 g białej czekolady

Tort śmietankowo – truskawkowy – jak zrobić?

  1. Biszkopt:

    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając w 3 partiach cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 20 minut, używając funkcji Góra – dół.
  2. Krem śmietankowy:

    Wszystkie składniki dodajemy do miski miksera i ubijamy do momentu, aż krem będzie stabilny.
  3. Krem truskawkowy:

    Serek mascarpone, cukier puder i śmietanę ubijamy, aż powstanie lekko sztywny krem. Dodajemy purre truskawkowe (truskawki zagotowane z cukrem i zmiksowane) oraz jedno opakowanie śmietany fix. Mieszamy tylko do połączenia składników.
  4. Krem na zewnątrz tortu:

    Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, a następnie lekko studzimy. Masło ucieramy mikserem z cukrem, aż powstanie biały krem. Następnie dodajemy serek mascarpone i delikatnie ciepłą białą czekoladę. Mieszamy i dodajemy biały barwnik.

Sposób przygotowania tortu śmietankowo-truskawkowego z mascarpone.

Porady – dodatkowe informacje

* Podane składniki są na tortownice o średnicy 24 cm.
* Chcący uzyskać tak zwana brudna biel dodajemy odrobinę barwnika fioletowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort śliwkowy
Następny przepis: Tort śmietankowo-truskawkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode