Tort śmietankowo – truskawkowy
Tort śmietankowo-truskawkowy jest prawdziwym rarytasem dla miłośników owoców i delikatnych deserów. Słodka i aksamitna konsystencja połączona z soczystym smakiem truskawek sprawia, że jest to idealny deser na każdą okazję. Główną atrakcją tego tortu jest krem śmietankowo-truskawkowy, który doskonale komponuje się zarówno z wilgotnym biszkoptem, jak i z delikatnym twarożkiem mascarpone. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich bliskich oryginalnym i smacznym przysmakiem, ten przepis na tort śmietankowo-truskawkowy jest właśnie dla Ciebie. Z jego pomocą stworzysz deser, który zachwyci smakiem i eleganckim wyglądem.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki tortowej (przesianej)
- 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego
- Krem śmietankowy:
- 100 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany słodkiej 36%
- cukier puder do smaku
- Krem truskawkowy:
- 100 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany słodkiej 36%
- cukier puder
- 1 śmietany fix
- 4 duże łyżki puree truskawkowe
- Krem na zewnątrz tortu:
- 250 g masła 82%
- 50 g serka mascarpone
- 50 g białej czekolady
Tort śmietankowo – truskawkowy – jak zrobić?
-
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając w 3 partiach cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 20 minut, używając funkcji Góra – dół. -
Krem śmietankowy:
Wszystkie składniki dodajemy do miski miksera i ubijamy do momentu, aż krem będzie stabilny. -
Krem truskawkowy:
Serek mascarpone, cukier puder i śmietanę ubijamy, aż powstanie lekko sztywny krem. Dodajemy purre truskawkowe (truskawki zagotowane z cukrem i zmiksowane) oraz jedno opakowanie śmietany fix. Mieszamy tylko do połączenia składników. -
Krem na zewnątrz tortu:
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, a następnie lekko studzimy. Masło ucieramy mikserem z cukrem, aż powstanie biały krem. Następnie dodajemy serek mascarpone i delikatnie ciepłą białą czekoladę. Mieszamy i dodajemy biały barwnik.
Sposób przygotowania tortu śmietankowo-truskawkowego z mascarpone.
Porady – dodatkowe informacje
* Podane składniki są na tortownice o średnicy 24 cm.
* Chcący uzyskać tak zwana brudna biel dodajemy odrobinę barwnika fioletowego.