Tort śliwkowy

Tort śliwkowy

Przygotowanie własnego tortu to nie lada wyzwanie, ale dla miłośników domowych wypieków mamy coś specjalnego. Oto przepis na wyjątkowy tort śliwkowy, w którym zapewniamy, że każdy kęs będzie prawdziwą rozkoszą dla kubków smakowych. Ten ciężki, wilgotny tort pełen jest soczystych śliwek, co nadaje mu zarówno kuszący smak, jak i wygląd. Niezależnie od tego, czy szukasz idealnego deseru na niedzielny obiad, czy coś nieco bardziej wykwintnego na specjalne okazje, ten tort zaskoczy Cię swoją wyrafinowaną prostotą. Mimo, że jest niezwykle smakowity, jest też łatwy do przygotowania. Zapraszamy do odkrycia magii tortu śliwkowego.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 130g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • ½ szkl. oleju
  • 1 łyżka octu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Żelka śliwkowa:
  • 1kg śliwek
  • 5 łyżek cukru
  • 4 zmielone goździki
  • 1 spora łyżeczka cynamonu
  • 1 duża szczypta kardamonu
  • 10-15g pektyny lub odpowiednik np. żelatyna
  • Masa śmietankowo-serowa:
  • 500ml śmietany 30-36%
  • 200g serka naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • ok. 70g płatków migdałów
  • opcjonalnie rum

Tort śliwkowy – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt:
    Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję stopniowo cukier i miksuję do jego rozpuszczenia, dodaję po jednym żółtku. Następnie miksując na mniejszych obrotach dodaję na przemian przesianą mąkę z proszkiem oraz olej i ocet. Przekładam do tortownicy o śr. 21cm i piekę w nagrzanym do 180st. piekarniku przez ok. 30-40 minut.
  2. 2.
    Żelka śliwkowa:
    Śliwki dokładnie myję, przekrawam na pół i wrzucam do garnka. Gdy zaczną puszczać sok dodaję cukier i przyprawy. wybieram kilka najładniejszych do dekoracji, a pozostałe gotuję na małym ogniu aż nieco zgęstnieją. Następnie dodaję pektynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia.
  3. 3.
    Masa śmietanowo-serowa:
    Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno z pudrem. Następnie dodaję po 1 łyżce serek i dokładnie miksuję.
  4. 4.
    Przestudzony biszkopt przekrawam na trzy blaty i skrapiam je delikatnie rumem. Na pierwszy blat wykładam żelkę śliwkową, nakładam drugi blat i wykładam 3/4 masy śmietanowo-serowej, przykładam trzecim blatem.
  5. 5.
    Płatki migdałów prażę na suchej patelni na złoty kolor. Śliwki do dekoracji rozgrzewam na moment z dodatkiem rumu i studzę.
  6. 6.
    Tort smaruję pozostałą masą, obsypuję płatkami migdałów i rozkładam śliwki w rumie.

Słowa kluczowe: tort śliwkowy

Tort śliwkowy – dodatkowe informacje

Jeśli śmietana nie chce się ubijać, wspomagam się zawsze produktami typu Śmietan-fix.

Serek naturalny, który wybrałam to zwykły niesłodzony serek kanapkowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: tort serce na walentynki i rocznice
Następny przepis: Tort śmietankowo - truskawkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode