tort serce na walentynki i rocznice

tort serce na walentynki i rocznice

Tort w kształcie serca to idealna propozycja na Walentynki lub na rocznicę, gdy pragniemy obdarować ukochaną osobę czymś szczególnym. Ten wyjątkowy deser symbolizuje miłość, zaangażowanie i bliskość, a jego urokliwy wygląd z pewnością wprawi każdego w romantyczny nastrój. Czerwone serce pełne słodkości zdecydowanie przekona do siebie wszystkich wielbicieli tortów i czekolady. Ten przepis będzie również świetnym pomysłem dla tych, którzy szukają unikalnych tortów na Walentynki. Więc przygotuj się na stworzenie niezapomnianego deseru, który podbije serca wielu. Zainspiruj się tym przepisem i spraw, by ten Walentynkowy dzień został zapamiętany na długo.

Składniki:

  • Biszkopt: 5 dużych jaj, 1 szklanka mąki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na ciemny biszkopt: 2 łyżki kakao. Biszkoptów trzeba będzie zrobić dwie porcje. Z tego trzeba upiec dwie okrągłe formy i dwa kwadraty, aby z nich uformować serce.
  • Masa: 1 kostka masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 szklanka mleka w proszku, 2 serki waniliowe homogenizowane.
  • Różowe wykończenie sera: 2 tabliczki białej czekolady, 40ml słodkiej śmietanki 30%, 2 łyżki masła lub margaryny.

Tort serce na walentynki i rocznice – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. tworzenie sercabiszkopt: 5 dużych jaj, 1 szkl. mąki tortowej, 3/4 szkl. cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na ciemny biszkopt użyj 2 łyżek kakao. Upiecz dwie porcje biszkoptu – dwie okrągłe formy i dwa kwadraty, aby uformować serce.
  2. masa: 1 kostka masła, 1/2 szkl. cukru pudru, 1 szkl. mleka w proszku, 2 serki waniliowe homogenizowane. Masło utrzyj z cukrem na puszysto, dodaj mleko w proszku i dobrze zmiksuj. Następnie dodaj serki i zmiksuj, ale nie za długo, aby masa się nie zważyła lub rozwarstwiła. Jeśli lubisz dużo masy, zrób 1,5 lub 2 porcje.
  3. udekoruj serce, np. wiśniami i czerwoną galaretką lub czekoladą. Do czerwonej czekolady: 2 tabliczki białej czekolady, 40ml słodkiej śmietanki 30%, 2 łyżki masła lub margaryny. Rozpuść wszystko na malutkim ogniu, ciągle mieszając, ale nie dopuść do wrzenia. Dodaj wcześniej namoczoną 1 łyżkę żelatyny w 4 łyżkach zimnej przegotowanej wody, aby żelatyna się spęczniała. Następnie dodać czerwony barwnik spożywczy lub sok z czerwonego buraka i równomiernie wymieszać. Nakładaj masę na formę np. serca, cienko posmarowane masą za pomocą łyżki, szpatułki lub specjalnego kulinarnego pędzelka.
  4. Jeśli masa zbyt mocno zgęstnieje podczas nakładania, lekko ją podgrzej wstawiając go gorącej wody na chwilę i ciągle mieszając. Następnie udekoruj według upodobania. Taka prosta dekoracja zachwyca gości zarówno wyglądem, jak i smakiem.

Słowa kluczowe: tort walentynkowy serce, torty serca zdjęcia, przepisy na torty walentynkowe, tort na walentynki przepisy

Tort serce na walentynki i rocznice – dodatkowe informacje

Robienie czekolady kolorowej na tort wymaga sporo czasu i uwagi, ale warto 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort słodka trufla z czarną porzeczką, delikatną nutą wanilii i chrupką migdałową
Następny przepis: Tort Słony Karmel

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode