tort serce na walentynki i rocznice
Tort w kształcie serca to idealna propozycja na Walentynki lub na rocznicę, gdy pragniemy obdarować ukochaną osobę czymś szczególnym. Ten wyjątkowy deser symbolizuje miłość, zaangażowanie i bliskość, a jego urokliwy wygląd z pewnością wprawi każdego w romantyczny nastrój. Czerwone serce pełne słodkości zdecydowanie przekona do siebie wszystkich wielbicieli tortów i czekolady. Ten przepis będzie również świetnym pomysłem dla tych, którzy szukają unikalnych tortów na Walentynki. Więc przygotuj się na stworzenie niezapomnianego deseru, który podbije serca wielu. Zainspiruj się tym przepisem i spraw, by ten Walentynkowy dzień został zapamiętany na długo.
admin
Składniki:
- Biszkopt: 5 dużych jaj, 1 szklanka mąki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na ciemny biszkopt: 2 łyżki kakao. Biszkoptów trzeba będzie zrobić dwie porcje. Z tego trzeba upiec dwie okrągłe formy i dwa kwadraty, aby z nich uformować serce.
- Masa: 1 kostka masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 szklanka mleka w proszku, 2 serki waniliowe homogenizowane.
- Różowe wykończenie sera: 2 tabliczki białej czekolady, 40ml słodkiej śmietanki 30%, 2 łyżki masła lub margaryny.
Tort serce na walentynki i rocznice – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- biszkopt: 5 dużych jaj, 1 szkl. mąki tortowej, 3/4 szkl. cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na ciemny biszkopt użyj 2 łyżek kakao. Upiecz dwie porcje biszkoptu – dwie okrągłe formy i dwa kwadraty, aby uformować serce.
- masa: 1 kostka masła, 1/2 szkl. cukru pudru, 1 szkl. mleka w proszku, 2 serki waniliowe homogenizowane. Masło utrzyj z cukrem na puszysto, dodaj mleko w proszku i dobrze zmiksuj. Następnie dodaj serki i zmiksuj, ale nie za długo, aby masa się nie zważyła lub rozwarstwiła. Jeśli lubisz dużo masy, zrób 1,5 lub 2 porcje.
- udekoruj serce, np. wiśniami i czerwoną galaretką lub czekoladą. Do czerwonej czekolady: 2 tabliczki białej czekolady, 40ml słodkiej śmietanki 30%, 2 łyżki masła lub margaryny. Rozpuść wszystko na malutkim ogniu, ciągle mieszając, ale nie dopuść do wrzenia. Dodaj wcześniej namoczoną 1 łyżkę żelatyny w 4 łyżkach zimnej przegotowanej wody, aby żelatyna się spęczniała. Następnie dodać czerwony barwnik spożywczy lub sok z czerwonego buraka i równomiernie wymieszać. Nakładaj masę na formę np. serca, cienko posmarowane masą za pomocą łyżki, szpatułki lub specjalnego kulinarnego pędzelka.
- Jeśli masa zbyt mocno zgęstnieje podczas nakładania, lekko ją podgrzej wstawiając go gorącej wody na chwilę i ciągle mieszając. Następnie udekoruj według upodobania. Taka prosta dekoracja zachwyca gości zarówno wyglądem, jak i smakiem.
Słowa kluczowe: tort walentynkowy serce, torty serca zdjęcia, przepisy na torty walentynkowe, tort na walentynki przepisy
Tort serce na walentynki i rocznice – dodatkowe informacje
Robienie czekolady kolorowej na tort wymaga sporo czasu i uwagi, ale warto 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort słodka trufla z czarną porzeczką, delikatną nutą wanilii i chrupką migdałową
Następny przepis: Tort Słony Karmel