Tort Sachera
Tort Sachera to jeden z najbardziej klasycznych europejskich deserów, którego korzenie sięgają Wiednia z początku XIX wieku. Nazwany po Franzu Sacherze, twórcy tej słodkiej konstrukcji, jest zachwycająco prosty w swej elegancji. Składniki tortu Sachera to połączenie gęstego, ciemnego biszkoptu z czekolady i eleganckiego, gładkiego dżemu z orzeźwiających wiśni. Całość jest pokryta gładką, czekoladową polewą. Każdy kęs tej słodyczy to prawdziwa uczta dla podniebienia, z idealnym balansem intensywnych, czekoladowych smaków i niespodziewanej soczystości wiśni. Jest to przepis, który sprawdzi się idealnie na specjalne okazje, gdy chcemy zrobić wrażenie swoimi umiejętnościami cukierniczymi.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 6 jajek
- 2/3 szklanki cukru + 2 łyżki
- 100g masła
- szczypta soli
- 3/4-1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 czubate łyżeczki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- 500 ml słoik dżemu morelowego
- Gotowa polewa czekoladowa lub zrobiona z gorzkiej czekolady, odrobiny mleka i masła
- poncz z mocnej osłodzonej kawy
Tort sachera – jak zrobić?
Tort Sachera – dodatkowe informacje
Ciasto należy schłodzić.