Tort poprzeczny z musem owocowym

Tort poprzeczny z musem owocowym

Zastanawiasz się jak przygotować przepyszny, domowy tort, który będzie nie tylko smaczny, ale i kolorowy? Idealnym rozwiązaniem może okazać się Tort poprzeczny z musem owocowym. Ta propozycja łączy delikatne ciasto z bogatym, owocowym nadzieniem – wprost idealne dla miłośników słodkich smaczków. Podanie jego w poprzeczne warstwy nie tylko wpływa na wygląd, ale i odkrywa poszczególne smaki. To także doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Idealny na każdą okazję, zachęca do kreatywności i eksperymentowania z różnymi musami owocowymi. Eksploruj smaki i twórz własne, niepowtarzalne kombinacje.

Składniki:

  • Okrągły biszkopt o średnicy ok 25cm
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • krem śmietanowy mascarpone:
  • ok 1 l kremówki
  • 2 małe serki mascarpone
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 0,5 kg różnych mrożonych owoców lub świeżych
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • do ozdoby:
  • kilka truskawek
  • różowa posypka waflowa
  • rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką do wykonania wzoru

Tort poprzeczny z musem owocowym – jak zrobić?

  • Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj na jednolitą masę. Dodaj żółtka i mieszaj na wolnych obrotach, aby białka były napowietrzone. Dodaj przesiane mąki i proszek. Mieszaj łyżką i wylej ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza. Studź.
  • Wyciągnij środek biszkoptu i wyciągnij jeszcze jeden większy krążek, tak aby pozostały dwa krążki.
  • Przełóż krążki do okrągłej formy.
  • Ubij połowę kremówki na sztywno, dodaj 2 łyżki cukru pudru, dodaj 1 serek mascarpone i wymieszaj. Dodaj rozpuszczoną ciepłą żelatynę. Następnie delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż kremówkę do rękawa cukierniczego i wypełnij największy wycięty brzeg biszkoptu.
  • Wsyp galaretkę i żelatynę do szklanki gorącej wody. Lekko rozmrożone owoce zmiksuj na mus. Dodaj galaretkę i wymieszaj z musem.
  • Wylej mus owocowy w drugą wyciętą szczelinę między biszkoptami, a w środek wstaw szklankę. Po stężeniu musu i wyjęciu szklanki wypełnij to miejsce kremówką.
  • Udekoruj tort bitą śmietaną i dekoracjami. Schłodź przez minimum 2 godziny przed podaniem.

xxxx – dodatkowe informacje

Tort poprzeczny z musem owocowym można przygotować z prostokątnych pasków biszkoptu. Dzięki mrożonym owocom mus owocowy błyskawicznie tężeje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Usta Adama
Następny przepis: Uspokajające CIN CIN

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode