Tort poprzeczny z musem owocowym
Zastanawiasz się jak przygotować przepyszny, domowy tort, który będzie nie tylko smaczny, ale i kolorowy? Idealnym rozwiązaniem może okazać się Tort poprzeczny z musem owocowym. Ta propozycja łączy delikatne ciasto z bogatym, owocowym nadzieniem – wprost idealne dla miłośników słodkich smaczków. Podanie jego w poprzeczne warstwy nie tylko wpływa na wygląd, ale i odkrywa poszczególne smaki. To także doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Idealny na każdą okazję, zachęca do kreatywności i eksperymentowania z różnymi musami owocowymi. Eksploruj smaki i twórz własne, niepowtarzalne kombinacje.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Okrągły biszkopt o średnicy ok 25cm
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- krem śmietanowy mascarpone:
- ok 1 l kremówki
- 2 małe serki mascarpone
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- 0,5 kg różnych mrożonych owoców lub świeżych
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżeczki żelatyny
- do ozdoby:
- kilka truskawek
- różowa posypka waflowa
- rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką do wykonania wzoru
Tort poprzeczny z musem owocowym – jak zrobić?
- Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj na jednolitą masę. Dodaj żółtka i mieszaj na wolnych obrotach, aby białka były napowietrzone. Dodaj przesiane mąki i proszek. Mieszaj łyżką i wylej ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza. Studź.
- Wyciągnij środek biszkoptu i wyciągnij jeszcze jeden większy krążek, tak aby pozostały dwa krążki.
- Przełóż krążki do okrągłej formy.
- Ubij połowę kremówki na sztywno, dodaj 2 łyżki cukru pudru, dodaj 1 serek mascarpone i wymieszaj. Dodaj rozpuszczoną ciepłą żelatynę. Następnie delikatnie wymieszaj.
- Przełóż kremówkę do rękawa cukierniczego i wypełnij największy wycięty brzeg biszkoptu.
- Wsyp galaretkę i żelatynę do szklanki gorącej wody. Lekko rozmrożone owoce zmiksuj na mus. Dodaj galaretkę i wymieszaj z musem.
- Wylej mus owocowy w drugą wyciętą szczelinę między biszkoptami, a w środek wstaw szklankę. Po stężeniu musu i wyjęciu szklanki wypełnij to miejsce kremówką.
- Udekoruj tort bitą śmietaną i dekoracjami. Schłodź przez minimum 2 godziny przed podaniem.
xxxx – dodatkowe informacje
Tort poprzeczny z musem owocowym można przygotować z prostokątnych pasków biszkoptu. Dzięki mrożonym owocom mus owocowy błyskawicznie tężeje.