Tort owca

Tort owca

Oto przepis na niespotykany i egzotyczny deser: Tort Owca. Inspiracją do jego stworzenia jest malownicza i kolorowa azjatycka kuchnia. Ten oryginalny tort bazuje na dwóch głównych składnikach: azjatyckiej owcy i delikatnym cieście, które tworzy idealną bazę dla naszej kompozycji. Delikatność owcy doskonale harmonizuje z mocniejszymi smakami typowymi dla kuchni Azji, tworząc unikalną kombinację. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym na deser, ten tort to doskonały wybór. Pamiętaj, aby wybrać świeże i dobrej jakości składniki, co zagwarantuje Ci najlepszy smak. Gotowy do odkrywania nowych smaków? Wyruszmy w kulinarną podróż do Azji!

Składniki:

  • BISZKOPT:
    • 6 jajek
    • 1 szkl. mąki
    • 1/3 szkl. ziemniaczanej
    • 3/4 szkl. cukru
    • 1 lyżeczka proszku do pieczenia
    • 100g migdałów blanszowanych
  • KREM:
    • 400ml śmietany 36%
    • 250g mascarpone
    • 150g białej czekolady + 4 łyżki wodnistej części mleczka kokosowego
    • 4 łyżeczki cukru pudru
    • 4 łyżki gęstego mleczka kokosowego
    • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • ORAZ:
    • słoik dżemu brzoskwiniowego
    • płatki migdałów do dekoracji tortu
    • 1 op. białych pianek marshmallow
    • 5-10 dag gotowej masy cukrowej
    • czarny barwnik spożywczy
    • klej spożywczy
    • wodnista część mleczka kokosowego + woda na poncz

Tort owca – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    BISZKOPT

    Zanim przystąpimy do przygotowania biszkoptu, migdały blanszowane mielimy krótko blenderem.

    Następnie przygotowujemy ciasto: białka miksujemy z cukrem. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem. Na końcu dodajemy migdały, masę mieszamy łyżką. Biszkopt pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

  2. 2.

    Mleczko kokosowe powinno stać 24 godziny przed otwarciem nieruchomo. Nie potrząsamy przed otwarciem.

    PONCZ

    Z mleczka kokosowego odlewamy do szklanki wodnistą część (4 łyżki odlewamy do miski z białą czekoladą). Dodajemy tyle wody, aby szklanka była zapełniona do połowy. Mleczko z wodą mieszamy.

    Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 placki. Każdy smarujemy ponczem. Najniżej położony blat biszkoptu smarujemy dżemem brzoskwiniowym. Przykrywamy środkowym blatem i wkładamy do lodówki.

  3. 3.

    KREM

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 4 łyżkami wodnistej części mleczka kokosowego. Masa powinna mieć gęstość budyniu. Studzimy.

  4. 4.

    Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i chłodzimy 30 minut.

    W osobnej misce miksujemy serek mascarpone. Na najmniejszych obrotach miksera łączymy serek i wystudzoną czekoladę. Krótko miksując dodajemy chłodną kremówkę oraz gęstą część mleczka kokosowego. Na końcu dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na ostatnie dwa blaty oraz boki tortu, wyrównując powierzchnię szpatułką. Przed dekorowaniem ciasto chłodzimy w lodówce min. 30 minut.

  5. 5.

    Pianki marshmallow przecinamy nożyczkami kuchennymi w połowie i wykładamy na tort.

    Boki tortu dekorujemy płatkami migdałów.

  6. 6.

    Z masy cukrowej odrywamy niewielki kawałek na oczy i grzywkę owieczki. Resztę mieszamy z barwnikiem i wałkujemy formując głowę i uszy owcy. Elementy masy cukrowej łączymy za pomocą kleju spożywczego. Gotowe dekoracje wykładamy na pianki.

Słowa kluczowe: azjatycka owca

Porady – dodatkowe informacje

W przygotowanie ciasta był zaangażowany mój 6-letni syn. Blendował migdały, potem dodał je do biszkoptu. Pomógł przecinać pianki i układać je na torcie. Są to czynności, które dziecko zrobi bez problemu, dlatego powyższy tort jest świetnym sposobem na wspólne spędzenie czasu z dziećmi w kuchni.

Ciasto jest słodkie, więc popijamy je dużą ilością wody.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort orzechowy z masą kawową
Następny przepis: Tort owocowy z bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode