Tort owca
Składniki:
- BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1 szkl. mąki
- 1/3 szkl. ziemniaczanej
- 3/4 szkl. cukru
- 1 lyżeczka proszku do pieczenia
- 100g migdałów blanszowanych
- KREM:
- 400ml śmietany 36%
- 250g mascarpone
- 150g białej czekolady + 4 łyżki wodnistej części mleczka kokosowego
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 4 łyżki gęstego mleczka kokosowego
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- ORAZ:
- słoik dżemu brzoskwiniowego
- płatki migdałów do dekoracji tortu
- 1 op. białych pianek marshmallow
- 5-10 dag gotowej masy cukrowej
- czarny barwnik spożywczy
- klej spożywczy
- wodnista część mleczka kokosowego + woda na poncz
Tort owca – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
BISZKOPT
Zanim przystąpimy do przygotowania biszkoptu, migdały blanszowane mielimy krótko blenderem.
Następnie przygotowujemy ciasto: białka miksujemy z cukrem. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem. Na końcu dodajemy migdały, masę mieszamy łyżką. Biszkopt pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
-
2.
Mleczko kokosowe powinno stać 24 godziny przed otwarciem nieruchomo. Nie potrząsamy przed otwarciem.
PONCZ
Z mleczka kokosowego odlewamy do szklanki wodnistą część (4 łyżki odlewamy do miski z białą czekoladą). Dodajemy tyle wody, aby szklanka była zapełniona do połowy. Mleczko z wodą mieszamy.
Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 placki. Każdy smarujemy ponczem. Najniżej położony blat biszkoptu smarujemy dżemem brzoskwiniowym. Przykrywamy środkowym blatem i wkładamy do lodówki.
-
3.
KREM
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 4 łyżkami wodnistej części mleczka kokosowego. Masa powinna mieć gęstość budyniu. Studzimy.
-
4.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i chłodzimy 30 minut.
W osobnej misce miksujemy serek mascarpone. Na najmniejszych obrotach miksera łączymy serek i wystudzoną czekoladę. Krótko miksując dodajemy chłodną kremówkę oraz gęstą część mleczka kokosowego. Na końcu dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na ostatnie dwa blaty oraz boki tortu, wyrównując powierzchnię szpatułką. Przed dekorowaniem ciasto chłodzimy w lodówce min. 30 minut.
-
5.
Pianki marshmallow przecinamy nożyczkami kuchennymi w połowie i wykładamy na tort.
Boki tortu dekorujemy płatkami migdałów.
-
6.
Z masy cukrowej odrywamy niewielki kawałek na oczy i grzywkę owieczki. Resztę mieszamy z barwnikiem i wałkujemy formując głowę i uszy owcy. Elementy masy cukrowej łączymy za pomocą kleju spożywczego. Gotowe dekoracje wykładamy na pianki.
Słowa kluczowe: azjatycka owca
Porady – dodatkowe informacje
W przygotowanie ciasta był zaangażowany mój 6-letni syn. Blendował migdały, potem dodał je do biszkoptu. Pomógł przecinać pianki i układać je na torcie. Są to czynności, które dziecko zrobi bez problemu, dlatego powyższy tort jest świetnym sposobem na wspólne spędzenie czasu z dziećmi w kuchni.
Ciasto jest słodkie, więc popijamy je dużą ilością wody.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort orzechowy z masą kawową
Następny przepis: Tort owocowy z bitą śmietaną