Tort oreo

Tort oreo

Torcik oreo to prawdziwa poezja dla podniebienia dla miłośników ciasteczek oreo. Ta pyszna, kremowa uczta jest alternatywą dla tradycyjnych tortów czekoladowych i z pewnością zaskoczy swoim smakiem wszystkich domowników. Ciekawa kombinacja ciasta oreo, kremowego środka i ciemnej czekolady to sekret tego wyśmienitego tortu. Bez względu na okazję, urodziny, imprezę czy zwykłe popołudnie, tort oreo przyniesie radość i na pewno doda uroku każdej chwili. Dzięki temu przepisowi, tort oreo jest łatwy do przygotowania, nawet dla tych, którzy nie mają dużej wprawy w pieczeniu. A teraz zapraszam do zapoznania się z resztą przepisu.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Paczka ciastek oreo
  • Dodatkowo:
  • Dżem z czarnej porzeczki
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Tort oreo – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Na koniec wsypać w 2 krokach przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec ok 25-30 min w 180 °C.
  2. 2.
    Krem:
    Ciastka zmielić.
    Śmietankę ubić z cukrem pudrem i mascarpone. Następnie wsypać zmielone ciastka i wymieszać.
    Dodatkowo w osobnym naczyniu ubić 300 ml śmietanki z cukrem pudrem. Posłuży ona do oblania tortu.
  3. 3.
    Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat posmarować dżemem i wyłożyć połowę kremu. Tak samo postąpić z drugim blatem. Przykryć tort ostatnim blatem i posmarować bitą śmietaną.
    Dowolnie ozdobić.

Tort oreo – dodatkowe informacje

Tort oreo przepis

Tort najlepiej smakuje kolejnego dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort o smaku białej czekolady z kokosem i malinami
Następny przepis: Tort orzechowo-czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode