Tort oreo
Torcik oreo to prawdziwa poezja dla podniebienia dla miłośników ciasteczek oreo. Ta pyszna, kremowa uczta jest alternatywą dla tradycyjnych tortów czekoladowych i z pewnością zaskoczy swoim smakiem wszystkich domowników. Ciekawa kombinacja ciasta oreo, kremowego środka i ciemnej czekolady to sekret tego wyśmienitego tortu. Bez względu na okazję, urodziny, imprezę czy zwykłe popołudnie, tort oreo przyniesie radość i na pewno doda uroku każdej chwili. Dzięki temu przepisowi, tort oreo jest łatwy do przygotowania, nawet dla tych, którzy nie mają dużej wprawy w pieczeniu. A teraz zapraszam do zapoznania się z resztą przepisu.
admin
Składniki:
- Biszkopt kakaowy:
- 7 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 600 ml śmietanki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- Paczka ciastek oreo
- Dodatkowo:
- Dżem z czarnej porzeczki
- 300 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Tort oreo – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Na koniec wsypać w 2 krokach przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec ok 25-30 min w 180 °C. -
2.
Krem:
Ciastka zmielić.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i mascarpone. Następnie wsypać zmielone ciastka i wymieszać.
Dodatkowo w osobnym naczyniu ubić 300 ml śmietanki z cukrem pudrem. Posłuży ona do oblania tortu. -
3.
Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat posmarować dżemem i wyłożyć połowę kremu. Tak samo postąpić z drugim blatem. Przykryć tort ostatnim blatem i posmarować bitą śmietaną.
Dowolnie ozdobić.
Tort oreo – dodatkowe informacje
Tort oreo przepis
Tort najlepiej smakuje kolejnego dnia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort o smaku białej czekolady z kokosem i malinami
Następny przepis: Tort orzechowo-czekoladowy