tort opona z kremem
Zapraszam do odkrywania intrygujących smaków tortu „opona z kremem”. To niecodzienny deser, który zachwyci wszystkich miłośników ciasta i auto-moto. Jego unikalny wygląd – przypominający bryłę opony samochodowej – w połączeniu z niesamowitym smakiem kremu, sprawia, że to ciasto jest idealne na różnego rodzaju przyjęcia, zwłaszcza te o tematyce motoryzacyjnej. Składniki, które będą potrzebne do jego przygotowania, są dostępne w każdym sklepie spożywczym, a sama realizacja przepisu nie wymaga specjalistycznych umiejętności cukierniczych. Przygotuj się na niezapomniane doświadczenie smakowe z tortem opona z kremem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- biszkopt
- 4 jajka
- szczypta soli
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- krem
- 3 jajka
- szklanka cukru
- 1,5 kostki masła
- biała czekolada (może być zamieniona na gorzką)
- masa do obłożenia tortu (można użyć gotowej masy cukrowej)
- 1/4 kostki margaryny
- pół szkl. wody
- pół szkl mąki
- ok. 700g cukru pudru
- barwnik
- olejek migdałowy
Tort opona z kremem – jak zrobić?
-
1.
biszkopt białka razem z solą ubijamy na sztywno, kiedy będą ubite dodajemy żółtka i cukier i bijamy aż masa będzie puszysta i bez gródek cukru. do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy. pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. średnica tortownicy ok 25cm -
2.
Jajka i cukier ubijamy na parze mikserem, gdy masa będzie puszysta i gęsta dodajemy pokruszoną czekoladę i miksujemy aż się rozpuści. Gotową masę zdejmujemy z kąpieli wodnej i studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę i stopniowo dodajemy masę jajeczną -
3.
ok połowę masy rozwałkowujemy na cieniutki placek i obkładamy tort. Z reszty masy wycinamy elementy w odpowiednim kształcie i kolorze tworząc u mnie znaczek bmw i wszystko układamy na torcie -
4.
Biszkopt kroimy na 3 części i przekładamy kremem -
5.
masa do obkładania tortu. Margarynę z wodą wkładamy do garnka, kiedy zacznie się gotować wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy aż ciasto będzie odchodzić od ścian garnka. Studzimy. Do ostudzonej masy wgniatamy cukier puder i kilka kropli olejku migdałowego. Początkowo masa robi się rzadka z czasem dodawania będzie gęstnieć. Gotowa masa powinna być konsystencji plasteliny. Masę dzielimy na części i dodajemy barwniki w proszku by uzyskać pożądany kolor.
porady – dodatkowe informacje
Przed obłożeniem tortu masą, wycięłam w schłodzonym torcie nacięcia, które stworzyły bieżnik opony.