tort opona z kremem

tort opona z kremem

Zapraszam do odkrywania intrygujących smaków tortu „opona z kremem”. To niecodzienny deser, który zachwyci wszystkich miłośników ciasta i auto-moto. Jego unikalny wygląd – przypominający bryłę opony samochodowej – w połączeniu z niesamowitym smakiem kremu, sprawia, że to ciasto jest idealne na różnego rodzaju przyjęcia, zwłaszcza te o tematyce motoryzacyjnej. Składniki, które będą potrzebne do jego przygotowania, są dostępne w każdym sklepie spożywczym, a sama realizacja przepisu nie wymaga specjalistycznych umiejętności cukierniczych. Przygotuj się na niezapomniane doświadczenie smakowe z tortem opona z kremem.

Składniki:

  • biszkopt
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • 1,5 kostki masła
  • biała czekolada (może być zamieniona na gorzką)
  • masa do obłożenia tortu (można użyć gotowej masy cukrowej)
  • 1/4 kostki margaryny
  • pół szkl. wody
  • pół szkl mąki
  • ok. 700g cukru pudru
  • barwnik
  • olejek migdałowy

Tort opona z kremem – jak zrobić?

  1. 1.
    biszkopt białka razem z solą ubijamy na sztywno, kiedy będą ubite dodajemy żółtka i cukier i bijamy aż masa będzie puszysta i bez gródek cukru. do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy. pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. średnica tortownicy ok 25cm
  2. 2.
    Jajka i cukier ubijamy na parze mikserem, gdy masa będzie puszysta i gęsta dodajemy pokruszoną czekoladę i miksujemy aż się rozpuści. Gotową masę zdejmujemy z kąpieli wodnej i studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę i stopniowo dodajemy masę jajeczną
  3. 3.
    ok połowę masy rozwałkowujemy na cieniutki placek i obkładamy tort. Z reszty masy wycinamy elementy w odpowiednim kształcie i kolorze tworząc u mnie znaczek bmw i wszystko układamy na torcie
  4. 4.
    Biszkopt kroimy na 3 części i przekładamy kremem
  5. 5.
    masa do obkładania tortu. Margarynę z wodą wkładamy do garnka, kiedy zacznie się gotować wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy aż ciasto będzie odchodzić od ścian garnka. Studzimy. Do ostudzonej masy wgniatamy cukier puder i kilka kropli olejku migdałowego. Początkowo masa robi się rzadka z czasem dodawania będzie gęstnieć. Gotowa masa powinna być konsystencji plasteliny. Masę dzielimy na części i dodajemy barwniki w proszku by uzyskać pożądany kolor.

porady – dodatkowe informacje

Przed obłożeniem tortu masą, wycięłam w schłodzonym torcie nacięcia, które stworzyły bieżnik opony.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort okolicznościowy z Dripem
Następny przepis: Tort oreo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode