Tort na czwarte urodziny Weroniki - Weronika's 4th birthday cake

Tort na czwarte urodziny Weroniki – Weronika’s 4th birthday cake

Weronika’s 4th Birthday Cake to przepis, który uczci niezwykłą okazję – czwarte urodziny małej księżniczki. Jego wykonanie nie jest trudne, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego gościa. Składniki, które znajdują się w tym przepisie, tworzą wiele kolorowych i pysznych warstw ciasta, które zdecydowanie będą odpowiadać gustom małych smakoszy. Zostały starannie dobrane tak, aby tort nie tylko pięknie wyglądał, ale przede wszystkim smakował niezapomnianie. Wybierając ten przepis, gwarantujemy niezapomniane chwile radości małej solenizantki i jej gości podczas degustacji tortu.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na galaretkę owocową:
  • szklanka mrożonych truskawek
  • szklanka wody
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • Składniki na masę owocowo śmietankową:
  • śmietanka kremówka 30% (250 ml)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • Składniki na krem śmietankowy:
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki konfitury morelowej
  • łyżka esencji waniliowej
  • Składniki na masę cukrową:
  • 400 g cukru pudru
  • 50 g glukozy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 40 ml wody
  • słoik konfitury morelowej lub truskawkowej do smarowania biszkoptu (ja miałam z własnej spiżarni)

Tort na czwarte urodziny weroniki – weronika’s 4th birthday cake – jak zrobić?

  1. Jak zrobić tort?
    • ubij jajka z cukrem
    • dodaj mąkę i proszek do pieczenia, lekko wymieszaj
    • wlej do formy, której dno wyłożone jest pergaminem
    • piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku 15-20 min., kiedy ciasto przestygnie przekrój go na 3 części
    • zagotuj truskawki z wodą i cukrem, zmiksuj blenderem i dodaj żelatynę, mieszaj aż się rozpuści, kiedy masa zacznie tężeć wlej ją na biszkopt posmarowany konfiturą
    • ugotuj galaretkę, kiedy zacznie tężeć ubij śmietanę kremówkę i wlewaj do niej tężejącą galaretkę, masa powinna być puszysta, całość przykryj trzecim krążkiem biszkoptu, włóż do lodówki przynajmniej na 20 min.
    • utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę, ciągle ucierając dodaj konfiturę i wanilię
    • wyciągnij ciasto z formy posmaruj brzegi i wierzch kremem śmietankowym, ten zabieg jest konieczny aby trzymała się masa cukrowa, włóż ciasto do lodówki
    • przygotuj masę cukrową, zagotuj wodę z żelatyną, dodaj glukozę, wymieszaj i lekko przestudź, dodawaj płyn do cukru pudru i energicznie ucieraj aż masa będzie sprężysta, jeśli chcesz mieć kolor różowy dodaj odrobinę czerwonego barwnika
    • wyłóż stolnicę folią spożywczą, podsyp lekko mąką ziemniaczaną i rozwałkuj masę, razem z folią unieś i połóż na górę tortu, zdejmij folię, dociśnij i wyrównaj brzegi
    • ozdabianie to już inwencja twórcza

Słowa kluczowe: urodziny weroniki

Weronika’s 4th birthday cake – dodatkowe informacje

Moja rada:

– jeśli będziesz przyklejać ozdoby z masy cukrowej lub inne, zrób z cukru pudru i odrobiny wody masę do przyklejania, świetnie się wszystko trzyma, powodzenia:)
– literki i koronę wycinałam zwykłym nożem, do serduszek użyłam foremki


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort na 18 urodziny
Następny przepis: Tort na chrzest Święty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode