Tort na chrzest Święty
Tort na chrzest to wyjątkowe, słodkie danie, które jest nieodłącznym elementem tej wyjątkowej celebracji. Prezentujemy sposób na domowy tort na chrzest Święty, którego smak i wygląd zachwyci każdego gościa. Składniki, które są potrzebne do jego wykonania, są proste i łatwo dostępne, co sprawia, że przepis jest przyjazny nawet dla osób, które nie mają doświadczenia w pieczeniu. Chociaż tort na chrzest to wyzwanie, warto podjąć trud, aby uczcić to wyjątkowe wydarzenie w życiu dziecka. Gwarantujemy, że włożony wysiłek zaowocuje w postaci przepięknego tortu, którym zaskoczysz swoich bliskich.
admin
Składniki:
- 3 biszkopty – Każdy z 3 jaj
- składniki na 1 biszkopt:
- 3 jajka
- cukier około 0,5 szklanki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
- szczypta soli
- wymiar blachy: 28cm na 35cm
- Krem budyniowy:
- Składniki:
- 4 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 6 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżek cukru
- 500 g miękkiej margaryny lub masła
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
- Nadzienie owocowe:
- Gruszki w syropie i koktajl owocowy z puszki
- masa cukrowa około 1,5 kg: Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę, którą kiedyś sama robiłam :
- 800 g cukru pudru,
- 100 g glukozy,
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml wody oraz sitko.
- kilka kropel olejku migdałowego
- barwniki spożywcze
Tort na chrzest święty – jak zrobić?
- Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia. Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu. Podziel krem na 2 miseczki.
- 1 tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodaj do jednej części kremu. Dodaj dodatkowo do gotowego kremu 4 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj.
- Biszkopt: żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min. tak przygotowane 3 biszkopty ostudź.
- Biszkopt smarujemy z prawej strony kakaowym kremem i wykładamy gruszki, a z lewej jasnym kremem z owocami koktajlowymi z puszki i przykrywamy biszkoptem. Powtarzamy czynności z kolejnym biszkoptem.
- Posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
- Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą dodaj glukozę i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić więc wstaw ją na chwilkę do mikrofali lub podgrzej w garnuszku na płycie, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodaj kilka kropli olejku migdałowego. Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali.
- Rozwałkuj białą masę cukrową. Obłóż masą cukrową tort, dokładnie dociskając do biszkoptu. Ścinamy nadmiar masy po bokach. Wygładź brzegi i boki, aby tort był gładki. Wykonaj dowolną dekorację na tortu, barwiąc na niebiesko masę cukrową.
- Nożykiem robimy odcisk tworząc krateczkę. Boki można ozdobić specjalnym dekoratorem „szczypcami”, ale nie jest to konieczne.
- Z rozwałkowanej cienko niebieskiej masy wycinamy kółka – ja jak widać domowym sposobem używam wyparzonej zwykłej zakrętki po płynie.
- Z kółek tworzymy kwiat, na który kładziemy figurkę bobasa. Taką figurkę można wykonać samodzielnie lub zamówić w sklepie np. internetowym.
- Z papieru tworzymy szablon (tabliczkę). Następnie odrysuj go na masy cukrowej i wytnij.
- Z niebieskiej masy cukrowej wykonaj ozdobny pasek i kokardę, którą dajemy na dół tortu, aby zamaskować niedoskonałości po odcięciu białej masy.
- Połóż szablon z masy cukrowej na tort, a na nim wycięte literki z imieniem.
Tort na chrzest Święty – dodatkowe informacje
Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort na czwarte urodziny Weroniki - Weronika's 4th birthday cake
Następny przepis: Tort na Komunię z żywymi kwiatami