Tort na chrzest Święty

Tort na chrzest Święty

Tort na chrzest to wyjątkowe, słodkie danie, które jest nieodłącznym elementem tej wyjątkowej celebracji. Prezentujemy sposób na domowy tort na chrzest Święty, którego smak i wygląd zachwyci każdego gościa. Składniki, które są potrzebne do jego wykonania, są proste i łatwo dostępne, co sprawia, że przepis jest przyjazny nawet dla osób, które nie mają doświadczenia w pieczeniu. Chociaż tort na chrzest to wyzwanie, warto podjąć trud, aby uczcić to wyjątkowe wydarzenie w życiu dziecka. Gwarantujemy, że włożony wysiłek zaowocuje w postaci przepięknego tortu, którym zaskoczysz swoich bliskich.

Składniki:

  • 3 biszkopty – Każdy z 3 jaj
  • składniki na 1 biszkopt:
  • 3 jajka
  • cukier około 0,5 szklanki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • szczypta soli
  • wymiar blachy: 28cm na 35cm
  • Krem budyniowy:
  • Składniki:
  • 4 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 500 g miękkiej margaryny lub masła
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
  • Nadzienie owocowe:
  • Gruszki w syropie i koktajl owocowy z puszki
  • masa cukrowa około 1,5 kg: Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę, którą kiedyś sama robiłam :
  • 800 g cukru pudru,
  • 100 g glukozy,
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody oraz sitko.
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • barwniki spożywcze

Tort na chrzest święty – jak zrobić?

  1. Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia. Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu. Podziel krem na 2 miseczki.
  2. 1 tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodaj do jednej części kremu. Dodaj dodatkowo do gotowego kremu 4 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj.
  3. Biszkopt: żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min. tak przygotowane 3 biszkopty ostudź.
  4. Biszkopt smarujemy z prawej strony kakaowym kremem i wykładamy gruszki, a z lewej jasnym kremem z owocami koktajlowymi z puszki i przykrywamy biszkoptem. Powtarzamy czynności z kolejnym biszkoptem.
  5. Posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  6. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą dodaj glukozę i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić więc wstaw ją na chwilkę do mikrofali lub podgrzej w garnuszku na płycie, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodaj kilka kropli olejku migdałowego. Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali.
  7. Rozwałkuj białą masę cukrową. Obłóż masą cukrową tort, dokładnie dociskając do biszkoptu. Ścinamy nadmiar masy po bokach. Wygładź brzegi i boki, aby tort był gładki. Wykonaj dowolną dekorację na tortu, barwiąc na niebiesko masę cukrową.
  8. Nożykiem robimy odcisk tworząc krateczkę. Boki można ozdobić specjalnym dekoratorem „szczypcami”, ale nie jest to konieczne.
  9. Z rozwałkowanej cienko niebieskiej masy wycinamy kółka – ja jak widać domowym sposobem używam wyparzonej zwykłej zakrętki po płynie.
  10. Z kółek tworzymy kwiat, na który kładziemy figurkę bobasa. Taką figurkę można wykonać samodzielnie lub zamówić w sklepie np. internetowym.
  11. Z papieru tworzymy szablon (tabliczkę). Następnie odrysuj go na masy cukrowej i wytnij.
  12. Z niebieskiej masy cukrowej wykonaj ozdobny pasek i kokardę, którą dajemy na dół tortu, aby zamaskować niedoskonałości po odcięciu białej masy.
  13. Połóż szablon z masy cukrowej na tort, a na nim wycięte literki z imieniem.

Tort na chrzest Święty – dodatkowe informacje

Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort na czwarte urodziny Weroniki - Weronika's 4th birthday cake
Następny przepis: Tort na Komunię z żywymi kwiatami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode