Tort na chrzciny bliźniaków – Twins Christening Cake
Chrzest to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu malucha i jego rodziny. Jeśli jesteś szczęśliwym rodzicem bliźniaków, na pewno chcesz uczcić ten wyjątkowy dzień w sposób niezapomniany. Nasz przepis na Tort na chrzciny bliźniaków, czyli Twins Christening Cake, jest idealnym rozwiązaniem. Twój tort stanie się prawdziwą ozdobą każdego przyjęcia chrzcielnego. Możesz go dowolnie ozdobić, na przykład figurkami aniołków, a delikatny smak i piękny wygląd na pewno zachwycą wszystkich gości. Przygotowanie tortu na chrzest dla bliźniąt nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno Cię zaskoczy.
admin
Składniki:
- Składniki na ciasto na kwadratowy spód tortu:
- 10 jajek
- 10 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki na ciasto serce:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyża oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki na bezę:
- 4 białka
- 8 łyżek cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu winnego
- Składniki na masę do ciasta
- 1 litr śmietany 30%
- 1/2 szklanki mleka słodzonego w puszce
- 1 opakowanie chałwy
- 4 łyżeczki żelatyny + sok z 1/2 pomarańczy i 1/2 limonki
- Dodatkowo do przełożenia tortu:
- 2 słoiczki konfitury wiśniowej
- 3/4 kostki masła, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii i 1/2 szklanki cukru pudru: podane składniki utrzyj na puszysta masę, posłużą one do posmarowania tortu po brzegach po to aby nie odpadała masa cukrowa
- Masa cukrowa do dekoracji:
- przepis znajdziesz pod linkiem:
- http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/02/tort-na-urodziny-mojego-taty.html
Tort na chrzciny bliźniaków – twins christening cake – jak zrobić?
-
Jak zrobić ciasto?
- ubij jajka z cukrem na sztywną pianę
- dodaj olej i lekko wymieszaj
- przesiej pozostałe suche składniki i dodawaj do masy lekko mieszając
- wylej ciasto do wyłożonej papierem pergaminowym formy (40 x 40) i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 25-30 min.
- wyjmij ciasto z piekarnika i kiedy lekko przestygnie, odwróć i przekrój na trzy części
-
Jak zrobić ciasto serce?
- postępuj tak jak w opisie wyżej
-
Jak zrobić bezę?
- ubij białka na sztywną pianę pod koniec dodaj cukier
- ubijaj aż masa będzie szklista
- dodaj pozostałe składniki, wymieszaj
- wyłóż pianę na papier pergaminowy 40 x 40
- włóż do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 10 – 15 min.
- zmniejsz temperaturę do 80 stopni i piecz/susz jeszcze przez około 20-30 min.
- odwróć i zdejmij papier
-
Jak zrobić masę?
- ubij śmietanę na puszysta masę
- pod koniec dodaj mleko w puszcze i rozdrobnioną chałwę
- rozpuść żelatynę w soku (podgrzej i lekko ostudź), dodaj do masy i delikatnie wymieszaj
-
Masa cukrowa do dekoracji:
- przepis znajdziesz pod linkiem: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/02/tort-na-urodziny-mojego-taty.html
- robiłam z takich samych proporcji
- najpierw zrobiłam białe serce, następnie podzieliłam masę na dwie części, do jednej dodałam odrobinę barwnika czerwonego, a do drugiej odrobinę barwnika niebieskiego
-
Jak zrobić tort?
- każdy biszkopt posmaruj konfiturą z wiśni, a następnie nałóż masę do tortu
- do części kwadratowej dodatkowo pomiędzy biszkopt i masę śmietankową włóż bezę
- przełożone ciasto włóż do lodówki na 15- 20 min.
- zrób w tym czasie masę cukrową, patrz: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/02/tort-na-urodziny-mojego-taty.html
- wyjmij ciasto, posmaruj boki kremem waniliowym
- na folii spożywczej rozwałkuj masę cukrową, najpierw na część kwadratową, potem na serce
- dekoracja to już inwencja twórcza
Twins Christening Cake – dodatkowe informacje
– do umocowania serca i ozdób możesz użyć białego lukru (cukier puder + woda)