Tort Mojito – Orzeźwiający tort limonkowo – miętowy
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej cukier drobny do wypieków)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- skórka otarta z 2 limonek
- Składniki powinny być schłodzone.
- Ponadto:
- 1 słoik dżemu w kolorze zielonym (dostępne są między innymi dżem kiwi – limonka, kiwi – agrest, kiwi) lub domowej konfitury z limonek/kiwi, można także użyć lemon curd
- Naponczowanie:
- 1/3 szklanki likieru limonkowego/miętowego/limonkowo-miętowego (do wyboru)
- 1/3 szklanki niesłodzonej, mocnej herbaty miętowej (wystudzonej)
- kilka kropelek kropli miętowych
- 1/3 szklanki soku limonkowego z kartonu lub wyciśniętego z limonek
- Dekoracja:
- 1 biała czekolada starta na wiórki (lub gotowe wiórki białej czekolady)
- limonka
- listki mięty
- stokrotki
Tort mojito – orzeźwiający tort limonkowo – miętowy – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce, a następnie dodawać po kolei żółtka ciągle ubijając. Mąkę i proszek przesiać. Do ubitych jajek wsypać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką/łyżką drewnianą (nie ubijać już mikserem). Dno tortownicy (24 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie smarować ani nie wykładać papierem). Delikatnie wlać ciasto do formy i wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni około 35-40 minut. Po upieczeniu, gorące ciasto zrzucić w formie na podłogę z wysokości około 40 cm i odłożyć do wystudzenia. Po ostudzeniu oddzielić nożykiem boki od formy i przekroić na 3 blaty. -
2.
Krem:
Wszystkie składniki na krem przełożyć do miski i ubijać mikserem. Należy ubijać dość długo, aż do uzyskania sztywnego, gęstego kremu (tak aby krem nie spływał z łyżki – około 15-20 minut). Odłożyć około 4 łyżki kremu na wykonanie dekoracji, a resztę podzielić na 3 części. -
3.
Nasączenie:
Wszystkie składniki potrzebne do naponczowania dokładnie wymieszać. -
4.
Na paterze układać kolejno:
Blat biszkoptowy naponczowany 1/3 szklanki przygotowanego ponczu wysmarować połową słoika dżemu, a następnie 1/3 kremu. Wyrównać i przykryć kolejnym blatem. Naponczować 1/3 szklanki ponczu, wysmarować resztą dżemu i wyłożyć 1/3 kremu. Przykryć trzecim blatem, naponczować. Pozostałym kremem wysmarować wierzch i boki tortu. Z odłożonego wcześniej kremu, za pomocą rękawa cukierniczego ozdobić wierzch tortu rozetkami. Wierzch i boki tortu obsypać wiórkami czekoladowymi. Odstawić do schłodzenia. Całość udekorować pokrojoną w ósemki limonką, listami mięty oraz stokrotkami. Smacznego:)
Porady – Dodatkowe informacje
Dekoracje listami mięty i stokrotkami najlepiej wykonać przed podaniem, gdyż roślinki szybko więdną. Wierzch tortu mojito można zamiast czekoladą obsypać kokosem, płatkami migdałowymi lub startą skórką limonki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Orzeźwiająca woda z miętą, limonką i cytryną
Następny przepis: Ośmiornica po galicyjsku - Pulpo a la Gallega