Tort Mojito - Orzeźwiający tort limonkowo - miętowy

Tort Mojito – Orzeźwiający tort limonkowo – miętowy

Tort Mojito to orzeźwiające połączenie limonki i mięty, które kojarzy nam się z ulubionym drinkiem na gorące, letnie dni. Ten wyjątkowy przepis prezentuje tort w nowym, nietypowym wydaniu. Niezwykłe, orzeźwiające smaki, które przywodzą na myśl szeleszczący pod stopami piasek i szum fal. Perfekcyjny, kiedy chcesz zaskoczyć swoich gości niecodziennym wypiekiem lub po prostu przenieść się myślami na tropikalną plażę. Idealny do letnich garden party, urodzin, imienin czy innych okazji. Przepis ten jest także świetnym rozwiązaniem dla miłośników egzotycznych smaków. Zaskocz wszystkich tortem Mojito.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej cukier drobny do wypieków)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • skórka otarta z 2 limonek
  • Składniki powinny być schłodzone.
  • Ponadto:
  • 1 słoik dżemu w kolorze zielonym (dostępne są między innymi dżem kiwi – limonka, kiwi – agrest, kiwi) lub domowej konfitury z limonek/kiwi, można także użyć lemon curd
  • Naponczowanie:
  • 1/3 szklanki likieru limonkowego/miętowego/limonkowo-miętowego (do wyboru)
  • 1/3 szklanki niesłodzonej, mocnej herbaty miętowej (wystudzonej)
  • kilka kropelek kropli miętowych
  • 1/3 szklanki soku limonkowego z kartonu lub wyciśniętego z limonek
  • Dekoracja:
  • 1 biała czekolada starta na wiórki (lub gotowe wiórki białej czekolady)
  • limonka
  • listki mięty
  • stokrotki

Tort mojito – orzeźwiający tort limonkowo – miętowy – jak zrobić?

  1. 1.

    Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce, a następnie dodawać po kolei żółtka ciągle ubijając. Mąkę i proszek przesiać. Do ubitych jajek wsypać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką/łyżką drewnianą (nie ubijać już mikserem). Dno tortownicy (24 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie smarować ani nie wykładać papierem). Delikatnie wlać ciasto do formy i wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni około 35-40 minut. Po upieczeniu, gorące ciasto zrzucić w formie na podłogę z wysokości około 40 cm i odłożyć do wystudzenia. Po ostudzeniu oddzielić nożykiem boki od formy i przekroić na 3 blaty.

  2. 2.

    Krem:
    Wszystkie składniki na krem przełożyć do miski i ubijać mikserem. Należy ubijać dość długo, aż do uzyskania sztywnego, gęstego kremu (tak aby krem nie spływał z łyżki – około 15-20 minut). Odłożyć około 4 łyżki kremu na wykonanie dekoracji, a resztę podzielić na 3 części.

  3. 3.

    Nasączenie:
    Wszystkie składniki potrzebne do naponczowania dokładnie wymieszać.

  4. 4.

    Na paterze układać kolejno:
    Blat biszkoptowy naponczowany 1/3 szklanki przygotowanego ponczu wysmarować połową słoika dżemu, a następnie 1/3 kremu. Wyrównać i przykryć kolejnym blatem. Naponczować 1/3 szklanki ponczu, wysmarować resztą dżemu i wyłożyć 1/3 kremu. Przykryć trzecim blatem, naponczować. Pozostałym kremem wysmarować wierzch i boki tortu. Z odłożonego wcześniej kremu, za pomocą rękawa cukierniczego ozdobić wierzch tortu rozetkami. Wierzch i boki tortu obsypać wiórkami czekoladowymi. Odstawić do schłodzenia. Całość udekorować pokrojoną w ósemki limonką, listami mięty oraz stokrotkami. Smacznego:)

Porady – Dodatkowe informacje

Dekoracje listami mięty i stokrotkami najlepiej wykonać przed podaniem, gdyż roślinki szybko więdną. Wierzch tortu mojito można zamiast czekoladą obsypać kokosem, płatkami migdałowymi lub startą skórką limonki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Orzeźwiająca woda z miętą, limonką i cytryną
Następny przepis: Ośmiornica po galicyjsku - Pulpo a la Gallega

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode