Tort miodowo-orzechowy
Składniki:
- Ciasto miodowo-orzechowe:
- 30 dag miodu
- czubata łyżka przyprawy do piernika
- 4 jajka
- 25 dag mąki
- 1/2 szkl cukru
- łyżeczka sody
- 10 dag orzechów włoskich
- Masa miodowa:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek śmietanki 30%
- 3 łyżki miodu
- 1/2 kostki Palmy z Murzynkiem w temp. pokojowej
- 1 kostka masła w temp. pokojowej
- 3 łyżki orzechów włoskich mielonych
- czekoladowe ozdoby
Tort miodowo-orzechowy – jak zrobić?
-
1.
Ciasto: Miód zagotować z przyprawą do piernika, ostudzić. Żółtka utrzeć na puch z cukrem, następnie cały czas ucierając, dodawać po trochę miodu. Mąkę przesiać z sodą, wymieszać łyżką z masą jajeczną (po dodaniu mąki może być dosyć twarda). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. Na koniec dodać grubo zmielone lub posiekane orzechy. Ciasto podzielić na 2 części i upiec osobno w 2 tortownicach (24cm) wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Piec ok 20 minut (do tzw suchego patyczka) w 160 stopniach. Ostudzić.
-
2.
Masa: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Miód i śmietankę zagotować i cały czas ucierając wlewać gorące do masy jajecznej. Następnie masę ustawić na małym ogniu i podgrzewać chwilę, mieszając trzepaczką aż zacznie gęstnieć. Nie zagotować! Ostudzić.
Masło i Palmę utrzeć na puch a następnie, cały czas ucierając, dodawać po trochę masy jajecznej.
-
3.
Placki przełożyć połową masy miodowej. Resztą masy wykończyć i udekorować tort. Gotowy torcik posypać zmielonymi orzechami i gwiazdkami z czekolady.
Tort miodowo-orzechowy – dodatkowe informacje
Masa jajeczna po ostudzeniu może być trochę płynna, ale to nie wpłynie na gęstość kremu.