Tort miodowo-orzechowy

Tort miodowo-orzechowy

Pozwól wyrafinowanym smakom zawirować na twoim podniebieniu, próbując naszego tortu miodowo-orzechowego. Ten słodki, nieco kremowy deser to idealne dopełnienie każdej kolacji. Wykorzystując największe atuty miodu i orzechów, ten tort zwraca uwagę swoją głębią i subtelnym aromatem, czyniąc go niezapomnianym doświadczeniem. Właściwa kompozycja składników oferuje dobrze wyważoną słodycz miodu z delikatnym, wręcz kuszącym, chrupko-orzechowym posmakiem. Doskonały na wszelkie uroczystości lub po prostu dla osładzania codziennych chwil. Bez względu na okazję, ten tort miodowo-orzechowy jest idealny dla wszystkich fanów miodowych łakoci.

Składniki:

  • Ciasto miodowo-orzechowe:
  • 30 dag miodu
  • czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 4 jajka
  • 25 dag mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • łyżeczka sody
  • 10 dag orzechów włoskich
  • Masa miodowa:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 kostki Palmy z Murzynkiem w temp. pokojowej
  • 1 kostka masła w temp. pokojowej
  • 3 łyżki orzechów włoskich mielonych
  • czekoladowe ozdoby

Tort miodowo-orzechowy – jak zrobić?

  1. 1.

    Ciasto: Miód zagotować z przyprawą do piernika, ostudzić. Żółtka utrzeć na puch z cukrem, następnie cały czas ucierając, dodawać po trochę miodu. Mąkę przesiać z sodą, wymieszać łyżką z masą jajeczną (po dodaniu mąki może być dosyć twarda). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. Na koniec dodać grubo zmielone lub posiekane orzechy. Ciasto podzielić na 2 części i upiec osobno w 2 tortownicach (24cm) wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Piec ok 20 minut (do tzw suchego patyczka) w 160 stopniach. Ostudzić.

  2. 2.

    Masa: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Miód i śmietankę zagotować i cały czas ucierając wlewać gorące do masy jajecznej. Następnie masę ustawić na małym ogniu i podgrzewać chwilę, mieszając trzepaczką aż zacznie gęstnieć. Nie zagotować! Ostudzić.

    Masło i Palmę utrzeć na puch a następnie, cały czas ucierając, dodawać po trochę masy jajecznej.

  3. 3.

    Placki przełożyć połową masy miodowej. Resztą masy wykończyć i udekorować tort. Gotowy torcik posypać zmielonymi orzechami i gwiazdkami z czekolady.

Tort miodowo-orzechowy – dodatkowe informacje

Masa jajeczna po ostudzeniu może być trochę płynna, ale to nie wpłynie na gęstość kremu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Minionek
Następny przepis: Tort Miś 3D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode