Tort Minionek

Tort Minionek

Tort Minionek to wspaniały wybór dla wszystkich fanów popularnej serii animacji „Gru, Dru i Minionki”. Ten kolorowy i zabawny tort to prawdziwe arcydzieło cukiernictwa, które zachwyci każdego, niezależnie od wieku. Perfekcyjnie odtwarza postać sympatycznego Minionka, stanowiąc nie tylko pyszną atrakcję, ale również niezapomnianą dekorację każdej domowej imprezy. Dostępny w Warszawie i nie tylko, jest doskonałym wyborem na dziecinne urodziny czy tematyczne imprezy. Przepis na tort Minionek wykorzystuje różnorodne składniki, co sprawia, że jego smak jest naprawdę wyjątkowy. Dla osób zainteresowanych, dostępne są również informacje na temat ceny tortu.

Składniki:

  • biszkopt jasny:
  • 7-8 jajek
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • około pół szklanki cukru
  • Wymiar blachy ok: 22cm na 33cm
  • masa śmietanowa:
  • 0,5 litra kremówki 30%
  • 1 serek mascarpone 250g
  • 1 śmietan-fix
  • 5 łyżek cukru pudru
  • do środka:
  • mix owoców truskawka, banan, borówka i malina.
  • Krem maślany:
  • 100g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Gotowa masa cukrowa 1kg: Około 650-700g żółtej masy,
  • 200g niebieskiej, a pozostałe kolory to to już po kilka gram.
  • cytrynowa woda smakowa do nasączenia biszkoptów

Tort minionek – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt jasny: Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier, a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąkę z proszkiem przesiej przez sitko, dodaj do białek i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160-180 st.C około 25-30 min. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
  2. 2.
    Z biszkoptów musimy ściąć ranty, aby uzyskać kształt półkola z każdej strony.
  3. 3.
    Złożenie tortu: Biszkopt przecinamy na 3 równe blaty. Skrapiamy wodą smakową.
  4. 4.
    Zimną kremówkę ubij razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i śmietanfix. Tak przygotowaną masą cienko przekładamy nasz pierwszy blat tortu, dodaj owoce i na owoce ponownie śmietanę. Połóż kolejny biszkopt dociskając boki do dołu tak, aby nadać lekko półkolisty kształt. Na wierzch wyłóż pozostałą śmietanę z owocami robiąc kopczyk na środku przez całą długość tortu.
  5. 5.
    Następnie połóż ostatni blat dociskając do masy, aby nadać kształt wybrzuszenia. Wystające kanty ścinamy, aby nasz tort miał gładkie ranty.
  6. 6.
    Krem maślany: masło ubij na puch następnie dodaj cukier puder z sokiem i ubijaj jeszcze kilka minut.
    Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki zanim obłożymy go masą.
  7. 7.
    Dekoracja. Zabarwiamy masę cukrowa na kolory w takiej ilości ile potrzebujemy na tort.
    Rozwałkuj żółtą masę cukrową tworząc długi prostokąt. Podczas wałkowania podsypuj cukrem pudrem, aby masa cukrowa się nie przyklejała do blatu i połóż na tort odcinając nadmiar masy.
  8. 8.
    Z niebieskiej masy wycinamy spodnie.
  9. 9.
    Spodnie z masy od spodu smarujemy lekko wodą, aby przykleiły się do żółtej masy.
  10. 10.
    Gdy już mamy tort ukończony dorabiamy pozostałe elementy nogi i ręce.
  11. 11.
    Na koniec dekorujemy tort Minionek nadając mu wygląd z okiem, uśmiechem i włosami.
  12. 12.
    Takie dekoracje warto przygotować wcześniej, typu oko, ręce itp., aby elementy przeschły.

Minionek – dodatkowe informacje

Nie nakładaj masy cukrowej na masę śmietanową, ponieważ rozpłynie się jak lody. Zawsze nakładaj na krem budyniowy lub dżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort migdałowy z Daim
Następny przepis: Tort miodowo-orzechowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode