Tort malinowo-jogurtowy
Oto pyszny, lekki i kremowy Tort Malinowo-Jogurtowy. Ta orzeźwiająca, słodka propozycja jest idealnym zakończeniem każdego letniego posiłku czy polewka na słoneczne popołudnie. Ciemna podstawa z krakersów tworzy doskonały kontrast dla jasnych, soczystych malin i aksamitnego, lekko kwaśnego jogurtu. Ta przekąska jest prosta w przygotowaniu, a jej naturalne składniki to gwarancja smaku i zdrowia. Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci – jeden kęs tego tortu jogurtowego z malinami to prawdziwa fiesta dla kubków smakowych. Nie jest to tylko deser, to próbka lata zamknięta w błyskawicznie znikającym kawałku ciasta!
admin
Składniki:
- Biszkopt 1:
- 5 dużych jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- Biszkopt 2:
- Jak wyżej, lecz mąkę ziemniaczaną zamienić na czerwony kisiel np. malinowy.
- Aby kolor był intensywniejszy, można dodać odrobinę soku z buraka lub barwnik.
- Masa jogurtowa:
- 1,2 kg jogurtu greckiego (np. Zott) lub bałkańskiego (Maluta)
- 250 g białej czekolady
- syrop daktylowy lub płynny miód akacjowy (ok. 1/3 szklanki)
- Frużelina:
- 400 g mrożonych malin
- 1/4 szklanki cukru
- 2 kisiele malinowe błyskawiczne np. Słodka Chwila
- Dekoracja:
- 0,5 litra słodkiej, schłodzonej śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- Nasączenie:
- ok. 1 szklanki zimnego mleka
Tort malinowo-jogurtowy – jak zrobić?
-
1.
Dzień przed wykonaniem tortu upiec biszkopty i zrobić serek jogurtowy. Jogurty wyłożyć na sito wyścielone gazą. Podstawić miskę lub talerz na odsączającą się serwatkę. Ostawić w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc).
Przygotować biszkopty. Piekarnik rozgrzać do 170ºC. Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać aż piana zgęstnieje. Dodać żółtka i dalej ubijać. Wsypywać partiami przesiane przez sitko mąki, delikatnie mieszając. Delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec około 20-25 minut. Wyjąć, upuścić dwukrotnie blaszkę z wysokości kilkudziesięciu cm. Wystudzić.
Powstały serek jogurtowy przełożyć do miski. Serek musi być dobrze odsączony. W rondelku umieścić czekoladę, którą rozpuścić na małym ogniu. Lekko ostudzić. Dodać 4-5 łyżek serka jogurtowego i wymieszać, a następnie przełożyć do miski z serkiem. Wymieszać łyżką lub na małych obrotach mikserem. Dodać syrop daktylowy lub miód wg uznania. Masa powinna być słodka, ale z kwaskowatym posmakiem.
Malin przełożyć do rondelka razem z cukrem. Gotować ok 1-2 minut. Odstawić z ognia. Dodać kisiele i szybko wymieszać. Ostudzić. Można część mrożonych owoców dodać po wymieszaniu większej partii z kisielami, wówczas w torcie znajdą się większe kawałki malin. -
2.
Biszkopty przekroić na 2 krążki. Frużelinę podzielić na 2 części, podobnie masę jogurtową. Przed nałożeniem mas, blaty nasączać zimnym mlekiem. Na pierwszy blat nałożyć frużelinę i przykryć krążkiem o innym kolorze, na który rozsmarować masę jogurtową. Przykryć nasączonym krążkiem o kolorze jak na spodzie. Następnie przełożyć frużeliną, na której rozsmarować pozostałą masę jogurtową. Na wierzch położyć ostatni krążek. Tort udekorować śmietanką ubitą z mascarpone.
Dekoracja:
Zimną śmietanę i mascarpone umieścić w misce i ubić mikserem na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier puder wg uznania. Można również zabarwić dodając np. barwnik spożywczy. Kremem posmarować wierzch i boki tortu. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki. Najsmaczniejszy jest na drugi dzień. Ciasto można ozdobić np. kolorowymi bezami lub owocami.
Tort malinowo-jogurtowy – dodatkowe informacje
Ze względu na konieczność wykonania serka wymaga rozłożenia pracy na dwa dni. Ciasto jest duże i bardzo podzielne. Nabiera pełni smaku po dwóch dniach od wykonania. Może być na różne okazje w zależności od przybrania.