tort malakoff
Tort Malakoff to wyjątkowy deser, który bez wątpienia zachwyci smakoszy na całym świecie. Nazwany na cześć bitwy pod Malakoff podczas wojny krymskiej, ten pyszny deser jest idealnym połączeniem składników, takich jak beza, bita śmietana, masło i orzechy. Niektóre wersje tego tortu zawierają nawet różne rodzaje alkoholu, takie jak rum lub koniak, dodając mu wyjątkowego, głębokiego smaku. Ten tort jest prawdziwym świadectwem zdolności cukierniczych i warto go spróbować, aby doświadczyć pełni jego niepowtarzalnego smaku.
admin
Składniki:
- na biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- krem:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- cukier waniliowy
- poncz:
- 3/4 szklanki białego wina (użyłam Tokai)
- 1/4 szklanki rumu
- 1 łyżka cukru
- dodatkowo:
- 1 i 1/2 paczki podłużnych biszkoptów
- 125 g masła
- 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
- 330 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g prażonych płatków migdałowych
Tort malakoff – jak zrobić?
- biszkopt: Białka ubić z solą i cukrem na sztywno. Nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę z proszkiem przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Przelać do tortownicy (26 cm) i upiec.
- krem: Z podanych składników ugotować budyń. Gorący przykryć pokrywką, odstawić do ostugnięcia mieszając co jakiś czas. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszysty krem.
- Rozsmarować na nim dżem a następnie delikatnie, aby nie wymieszać, krem budyniowy. Posypać połową migdałów. Biszkopty nasączać w ponczu i układać na kremie. Wyłożyć drugą część kremu. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, posmarować wierzch grubiej oraz boki. Pozostałe biszkopty przeciąć na połowę, ułożyć wokół tortu. Z pozostałej bitej śmietany i migdałów utworzyć dekorację. Tort przechowywać w lodówce.
tort malakoff – dodatkowe informacje
aby było szybciej, biszkopt można zastąpić podłużnymi biszkoptami
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort makowy z kremem z białej czekolady oraz masą kawową
Następny przepis: Tort malinowo-jogurtowy